Linkovi

Protest novinara u Banjaluci zbog Nacrta zakona o kriminalizaciji klevete u RS


Novinarski protest u Banjaluci, 5. maj 2023.
Novinarski protest u Banjaluci, 5. maj 2023.

Novinari u Banjaluci na protestu u petak, 5. maja su zatražili povlačenje Nacrta zakona kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj.

Oni protestuju ispred Skupštine Republike Srpske (RS), gdje je počela javna rasprava o ovom Nacrtu zakona.

Novinari su nosili transparent i majice protiv kriminalizacije klevete, upozoravajući da se time guše medijske slobode. Odmah na početku rasprave su napustili skupštinsku salu.

Skupština tog bosanskohercegovačkog entiteta usvojila je 23. marta nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje prijete novčane kazne od 2.500 do 60.000 eura.

Predstavnik CPJ: Propisi o kriminalizaciji klevete mogu imati zastrašujući efekat
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Usvajanje zakona su osudile brojne domaće i međunarodne organizacije, te ambasade u Bosni i Hercegovini.

Osim u Banjaluci, javne rasprave o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS predviđene su 12. maja u Istočnom Sarajevu, 16. maja u Bijeljini, na sjeveroistoku BiH, te 17. maja u Trebinju, na jugoistoku BiH. Javna rasprava bi trebala da traje 60 dana.

Nacrti su doneseni nakon što je njihovo usvajanje najavio Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je od ranije na listi sankcionisanih osoba Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za djela korupcije i narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Nakon reakcija, kojim su međunarodne diplomate upozorile da svi zakoni doprinose stvaranju autoritarnog nedemokratskog sistema, uslijedilo je zamrzavanje odnosa Republike Srpske sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG