Linkovi

Brazilska predsjednica poziva na mir


Predsjednica Brazila Dilma Rousseff pozvala je na mir nakon jednotjednih masovnih prosvjeda zbog vladine nebrige o javnim uslugama, visokih poreza i raširene korupcije.

U petak, kasno navečer, predsjednica je, u obraćanju naciji putem televizije, rekla da su mirne demonstracije ono što čini snažnu demokraciju te da nasilje neće biti tolerirano. Ranije u petak, predsjednica Rouseff je sazvala krizni sastanak užeg kabineta kako bi se razmotrili prosvjedi koji se nastavljaju unatoč vladinim ustupcima.

Stotine su se jučer ponovno okupile u nekoliko gradova, uključujući Rio de Janeiro i Sao Paolo.

Zbog prosvjeda, najvećih u Brazilu u zadnja dva desetljeća, predsjednica Rousseff je odgodila posjet Japanu, planiran za idući tjedan.

Podsjećamo, prosvjedi su počeli zbog povišenja cijena javnoga prijevoza, a onda prerasli u nacionalni prosvjed protiv korupcije i vlasti. Vijest da su Sao Paolo i Rio de Janeiro povukli planove za povišenje cijena javnoga prijevoza nije umirila prosvjednike.

Prosvjedi su upereni i protiv cijena za održavanje Olimpijade 2016. godine te Svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine.
XS
SM
MD
LG