Linkovi

Preporuka: manje skrininga na rak prostate


Američki vladin panel kaže da liječenje tako rano otkrivenih slučajeva raka prostate izaziva više štete nego koristi

Iza raka pluća, rak prostate drugi je najčešći zloćudni tumor koji odnosi živote muškaraca u Americi. Stoga je preporuka jednog vladinog panela stručnjaka da se muškarci prestanu testirati na rak prostate, izazvala kontroverzu u medicinskim krugovima. Razlog za preporuku je: liječenje tog raka izaziva više štete nego koristi!

Godinama se muškarcima starijim od 40 godina govorilo da trebaju napraviti jednostavni krvni test na rak prostate. Sada im jedan vladin panel kaže da to ne čine. Na čelu panela je dr. Virginia Moyer: "Gotovo dvije trećine starijih muškaraca ima rak prostate, pa ipak ih ogromna većina dok su živi nikad nema problema s tim."

Panel je razmotrio dvije velike studije prije nego što se došlo do zaključka da liječenje raka koji je otkriven skriningom daje više štete nego koristi. Među češćim popratnim posljedicama liječenja su impotencija i inkontinencija.

Dr. Otis Brawley, iz Američkog društva za borbu protiv raka, kaže: "Ustvari vjerujem da su impotencija i inkontinencija neke od blažih posljedica. Neki od pacijenata će imati značajne probleme, poput plućne embolije, srčanog infarkta."

Ali, mnogi liječnici se ne slažu. Na svojoj web stranici, Američko društvo urologa izražava zgražanje tom preporukom, posebno zato što je prostatični skrining test jedini široko dostupni način rane dijagnoze raka prostate.Putem Skypea, dr. Deepak Kapoor, iz Američkog društva urologa, kaže: "U eri testiranja, koja traje već više od 20 godina, mortalitet od raka prostate je opao za 38 posto."

Dr. Kapoor kaže da se zahvaljujući tom testu najagresivniji oblici raka prostate dijagnosticiraju prije nego što se prošire, a broj pacijenata koji žive najmanje 10 godina nakon postavljanja dijagnoze na rekordnoj je razini. "Jako me brine da, ako smanjimo testiranje na rak prostate, više ga nećemo detektirati u stadiju u kojemu se najbolje liječi i da će to dovesti do javnozdravstvene katastrofe."

No, liječnici primarne skrbi, a ne urolozi, oni su koji će najvjerojatnije slati pacijente na testiranje za koje studije pokazuju da često daje lažno pozitivne rezultate. A, kad je jednom rak otkriven, tek je mali broj muškaraca sposoban čekati da vidi kako će on brzo rasti.

Dr. Daniel Merenstein, iz Klinike Univerziteta Georgetown, kaže: "Sramota je da nemamo bolji test. Moramo prestati bacati novce na testove za koje znamo da nisu jako dobri."

Dr. Merenstein kaže da se on sam ne planira tako testirati. Dodaje da je testiranje nešto što svatko sam mora odlučiti, u dogovoru sa svojim liječnikom.
XS
SM
MD
LG