Linkovi

Proslava Dana nezavisnosti: Tenkovi, avioni i balon "bebe Trumpa"


Pripreme za proslavu Dana nezavisnoti u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Washington se sprema za još jednu tradicionalnu proslavu Dana nezavisnosti od Britanije.

Međutim ovog 4. jula, tradicija se mijenja, jer je predsjednik Donald Trump riješio da održi govor kod spomenika Abrahamu Lincolnu, uz prisustvo tenkova i prelete borbenih aviona.

​Nekim Amerikancija se to dopada, a drugi ga kritikuju da bukvalno otima dojučerašnje nepolitičko slavlje za svoju kampanju za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Vojni tenkovi, oklopna vozila, naleti borbenih aviona, nisu tipični za proslavu Dana nezavisnosti, niti bi predsjednik tom prilikom držao govor.

Tenkovi na ulicama Washingtona pred proslavu Dana nezavisnosti
Tenkovi na ulicama Washingtona pred proslavu Dana nezavisnosti

Predsjednik Trump, međutim, želi slavlje kao nikada do sada, i kaže da time odaje počast američkoj vojsci. Kritičari ga optužuju da politizuje praznik koji je tradicionalno ujedinjavao sve Amerikance. Neki, pak, jedva čekaju da ga vide.

“On je predsjednik i ima obavezu da se obraća narodu. Ako želi to uradi sa stepeništa spomenika Lincolnu, meni je to skroz u redu”, kaže John Weigle iz Kansasa.

Neki Amerikanci, međutim, postavljaju pitanje koliko će poreske obveznike koštati vojna parada i smeta im Trumpova ideja demonstracije vojne sile.

Balon koji prikazuje Donalda Trumpa kao bebu u pelenama u Londonu
Balon koji prikazuje Donalda Trumpa kao bebu u pelenama u Londonu

Trumpovi protivnici dobili su dozvolu da unesu ogromni balon “bebu Trumpa” u politički centar Washingtona. Turisti će možda imati više spektakla nego što su očekivali.

“Pošli smo na tronedjeljno proputovanje iz Kansas Cityja u Missouri​ju, sad smo ovdje da gledamo vatromet na 4. juli”, kaže Jason Ballard, turista iz Missourija.

Vatromet za 4. juli najspektakularniji je u Washingtonu, a Trump je obećao da će biti “najveći ikada”.

Tradicionalni vatromet iznad spomenika Abrahamu Lincolnu i Georgeu Washingtonu, 4. jula 2017.
Tradicionalni vatromet iznad spomenika Abrahamu Lincolnu i Georgeu Washingtonu, 4. jula 2017.

Predsjednik SAD je inače je bio jako impresioniran vojnom paradom na Danu bastilje 2017. u Parizu i odmah rekao da želi tako nešto i u Washingtonu.

Tokom sastanka G20 u Japanu, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao ga je na paradu na Dan pobjede sljedeće godine na moskovskom Crvenom trgu. Putinov saradnik Jurij Ušakov kaže da je Trumpu ta ponuda zanimljiva.

“Pozvali smo predsjednika Sjedinjenih Država u posjetu proslavi 75 godina pobede u Drugom svjetskom ratu 9.maja sljedeće godine. Predsjednik je reagovao veoma pozitivno”, rekao je Putinov savetnik Jurij Ušakov.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG