Linkovi

Povratak proslave Dana Bastilje na Jelisejska polja


Vojnici marširaju Avenijom Jelisejska polja (Šanzelize) tokom parade na Dan Bastilje, 14. jul 2021. (Foto: Reuters)
Vojnici marširaju Avenijom Jelisejska polja (Šanzelize) tokom parade na Dan Bastilje, 14. jul 2021. (Foto: Reuters)

Proslava Dana Bastilje u Francuskoj, iako smanjenog obima, vratila se - poslije jednogodišnje pauze zbog pandemije Covida 19 - na čuvena Jelisejska polja u Parizu.

Francuski zvaničnici ograničili su broj ljudi kojima je bio dozvoljen pristup na 10 hiljada, što je više nego dvostruko manje od uobičajenih 25 hiljada, koji se obično poredaju duž čuvenog bulevara kako bi pratili tradicionalnu vojnu paradu.

Pristutni su, prema izvještajima, morali da pokažu specijalne propustnice, kao dokaz da su potpuno vakcinisani, da su se nedavno oporavili od virusa ili imali negativan test na koronavirus. Zbog snažne kiše paradi je prisustvovalo manje ljudi.

Ceremoniju je vodio francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok je oko 5.000 vojnika marširalo Avenijom Šanzelize, a nadlijetali ih francuski ratni avioni tradicionalno ispuštajući dim u boji francuske zastave.

Posebna počast na ovogodišnjoj paradi ukazana je evropskoj jedinici specijalnih snaga, koju su predvodili Francuzi, poznatoj po imenu Takuba, čiji su pripadnici poslati u region Sahela u Africi. Vojnu paradu otvorilo je oko 80 vojnika iz Švedske, Estonije, Italije, Belgije, Portugala i Holandije.

Prošle godine, zbog koronavirusa, parada je otkazana, a umjesto nje održana je ceremonija u čast zdravstvenih radnika u prvim borbenim redovima. Bilo je to prvi put od završetka Drugog svjetskog rata da parada za Dan Bastilje nije održana.

Francuski državni praznik obilježava se u znak sjećanja na upad u Bastilju, tvrđavu u kojoj su držani politički zatvorenici, 14. jula 1789. godine. Taj događaj smatra se početkom Francuske revolucije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG