Linkovi

Stariji građani izražavaju zabrinutost zbog proračunskih rezova


Pred stupanje na snagu automatskog smanjenja budžetskih troškova, mnogi su Amerikanci zabrinuti zbog mogućeg gubitka posla, smanjenja plaća i gubljenja socijalnih programa. Oni koji će biti teško pogođeni stariji su građani, sa nižim primanjima, među njima i oni koji za tople dnevne obroke ovise o mreži organizacija poznate u Americi pod nazivom “Meals On Wheels”, Obroci na kotačima...

Volonteri i osoblje organizacije Meals on Wheels u Takoma Parku, u saveznoj državi Maryland, dostavljaju dva obroka dnevno za 30 do 40 građana koji su, zbog starosti ili bolesti, prikovani za svoje domove.

I mnogi od volontera stariji su građani. Za dostavu obroka, koriste vlastite automobile i sami plaćaju benzin.

Joan Debrule se veseli svojim omiljenim jelima – talijanskoj hrani i desertima. Joan ovisi o uslugama programa Meals On Wheels.

“Imam problem s koljenom, ne mogu dugo stajati i kuhati sama i da ne postoji Meals On Wheels, ne znam što bi sa mnom bilo, morala bih u neku ustanovu za starije i nemoćne.”

Na isti način razmišlja i Katherine Yowell. “Volim i cijenim volontere i pažnju menadžera. Uvijek pripreme neka lijepa, mala iznenađenja za praznike.”

Skupine koje rade u okviru organizacije Meals On Wheels moguće je naći posvuda u zemlji. Većinom se radi o javno-privatnim partnerstvima. Ellie Hollander je na čelu organizacije.

“Većina naših programa na ovaj ili onaj način ovisi o saveznim sredstvima. Smanjenje financiranja za 5,1% imat će utjecaja na te programe, kojima se sredstva dodjeljuju prema Zakonu o starijim Amerikancima. Prevedeno u dolare, taj postotak iznosi preko 40 milijuna, a to je značajna svota.”

To znači, dodaje ona, da bi i do 19 milijuna obroka za starije moglo biti smanjeno ili eliminirano. Za neke, ističe Ellie Hollander, to bi značilo i prekid veze sa vanjskim svijetom.

“Jedan od najvažnijih aspekata usluge koju pruža Meals On Wheels ta je da osigura hranjiva jela, ali i društvenu vezu koja je jako važna tim ljudima i njihovom osjećaju samostalnosti.”

Predsjednik Obama je apelirao na Kongres da sprječi mjere za automatsko smanjenje budžeta i upozorio da će one pogoditi najslabije i najranjivije. Republikanski čelnici pak krive predsjednika da nije učinio dovoljno za sprječavanje rezova.

Stariji građani, kaže Joan Debrule, osjećaju se bespomoćnima, prepušteni na milost i nemilost Kongresa. “Oni nisu na našem mjestu, ne znaju kako je nama...imaju posao za koji ih Amerikanci plaćaju.”

U kuhinji organizacije Meals On Wheels, svatko se ipak nada da će predsjednik i Kongres naći načina da automatsko smanjenje budžetskih troškova zamijene nekim konkretnijim, bolje ciljanim mjerama.
XS
SM
MD
LG