Linkovi

Utjecaj proračunskih rezova na zračni promet


Automatski proračunski rezovi, u visini od 85 milijardi dolara, koji su se počeli primijenjivati početkom mjeseca, pogađaju gotovo svaku saveznu vladinu agenciju i mnogi će njihovi uposlenici, od 1. travnja, morati biti na prisilnom, neplaćenom dopustu. O učinku proračunskih rezova na avio putovanja i zrakoplovnu industriju u prilogu Chrisa Simkinsa...

Promet u američkim zračnim lukama mogao bi biti otežan, s kašnjenjima u polascima i dolascima zrakoplova.

Do tih poremećaja moglo bi doći u travnju, kad će automatski rezovi pogoditi američki sektor avijacije. Američki ministar transporta Ray LaHood kaže: “Za nas je to vrlo bolno jer tiče se namještenika. Ali bit će vrlo bolno i za avio putnike.”

Zbog automatskih rezova, upozoravaju dužnosnici, bit će manje radnika i dulji redovi za sigurnosni pregled i carinsku provjeru.

Automatski rezovi također znače da će i kontrolori letenja biti prisiljeni raditi manje dana, a manje toranjskih kontrolora utjecat će na odvijanje zračnog prometa u najprometnijim zračnim lukama kao što je washingtonska.

Sa smanjenim brojem kontrolora leta za vođenje pilota,predviđaju se kašnjenja i do 90 minuta na svim glavnim aerodromima. Matt Byrd predstavlja Nacionalnu udrugu kontrolora leta: “Moramo imati određeni broj ljudi u tornju i ako mnogi neće smjeti biti na poslu, nećemo imati ljude na tim pozicijama i nećemo moći regulirati promet velikog broja zrakoplova.”

“To će imati učinka na cjelokupni nacionalni zračni prostor,” kaže Marion Blakey, predsjednica Aerospace Industries Association u Washingtonu. “Samo u 2013. i 2014. godini, ukoliko sekvestracija ostane na snazi, imat ćemo gubitak od preko dva milijuna poslova. Govorimo o ogromnom udarcu bruto domaćem proizvodu.”

“Sve što narušava zračni promet, narušava i gospodarstvo, i to u vrijeme kad nam je potrebno više poticaja i ubrzanja za ekonomiju,” kaže senator iz Virginije Tim Kaine.

Senator Kaine i drugi članovi Kongresa zahtjevaju kraj automatskim rezovima. Zastupnik iz Marylanda John Sarbanes izražava zabrinutost da će smanjenje prometa u baltimorskoj zračnoj luci BWI uzrokovati gubitak 94.000 poslova. “Morat ćemo smanjiti ekonomsku aktivnost u zračnoj luci kako bismo se mogli prilagoditi. Usporavanje do kojega će doći imat će prijenosni efekt i na kraju djelovati na biznise u području.”

Ipak, proračunski rezovi u civilnoj avijaciji, naglašavaju dužnosnici, neće ugroziti ni sigurnost putnika na zemlji ni njihovu sigurnost u zraku.
XS
SM
MD
LG