Linkovi

Američko gospodarstvo pred drugom provalijom


Fiskalna je provalija moguće izbjegnuta, ali analitičari upozoravaju da je usvajanje, u zadnji čas, početkom godine, zakona kojim se povećavaju porezi za najbogatije Amerikance i izbjegava masivno smanjenje budžetske potrošnje, samo privremeno riješenje. Već na samom početku drugog mandata predsjednika Obame, na pomolu je jedna druga financijska kriza koja bi mogla imati teške implikacije po najveće svjetsko gospodarstvo.

Samo par tjedana nakon što su tijesno izbjegnute recesijske posljedice fiskalne provalije, jedna druga proračunska bitka samo što nije počela.

Američka je vlada već dostigla kongresnu granicu zaduživanja u visini od 16,4 trilijuna dolara i do sredine veljače moglo bi joj ponestati novca. Njujorški burzovni trgovac Benedict Willis kaže da bi debata o povećanju granice američkog duga mogla biti još oštrija.

“Sad ćemo s razgovora o ‘fiskalnoj provaliji’ prijeći na razgovore o ‘masakru na Valentinovo’, jer 14. veljače je rok što se tiče smanjenja deficita i granice duga.”

[Usput, aluzija “masakr na Valentinovo” odnosi se na Al Caponeov krvavi obračun s irskom mafijom u Chicagu, 14. veljače 1929. godine.]

“Mislim da je stvarni problem, a to nam je svima poznato, potrošnja.”

John Boehner, predsjednik Zastupničkog doma u Kongresu, traži drastična smanjenja potrošnje u zamjenu za bilo kakav dogovor za podizanje granice duga.

Ali predsjednik Obama takav zahtjev naziva – neodgovornim.

“Ako republikanci u Kongresu odbiju plaćanje američkih računa na vrijeme, isplate socijalnog osiguranja i potpore ratnim veteranima će kasniti. Nećemo možda biti u stanju platiti ni naše vojnike, a niti ispoštovati ugovore s vlasnicima malih biznisa.”

Vlada ne bi bila u stanju platiti ni kamate na svoj dug što bi izazvalo velika previranja na svjetskim tržištima.

No, analitičari kažu da je šteta već počinjena.

Financijski savjetnik Frank Reilly rekao je za Glas Amerike, preko Skypea:

“Ako vodite biznis i spremni ste uposliti 100 novih ljudi, ali ne znate što će biti s granicom zaduživanja, čekat ćete, da vidite kako će se situacija riješiti, ništa od upošljavanja. I dok se Kongres nateže i prepire, to je kao da vi zauzdavate vlastitog konja i ne date mu da trči.”

Zadnja proračunska bitka 2011. godine rezultirala je padom američkog kreditnog rejtinga.

Iako su investitori nastavili kupovati američke obveznice, još jedan pad rejtinga, kaže Marc Goldwein iz Odbora za odgovornu saveznu potrošnju, mogao bi naštetiti američkom kredibilitetu.

“Smanjenje rejtinga sa AAA na AA samo po sebi obično nema puno efekta. U osnovi znači da vam obveznice više nisu jako, jako dobre nego samo vrlo dobre. Tako to, u osnovi, kvalificiraju. Ono što je opasno, to je još jedan pad rejtinga pa još jedan.”

Predsjednik Zastupničkog doma John Boehner priznaje da su posljedice nepodizanja granice duga stvarne, ali istovremeno poručuje – stvarne su i posljedice dopuštanja nekontrolirane potrošnje zemlje.
XS
SM
MD
LG