Linkovi

Pronađena olupina indonežanskog aviona?


Član tima za spašavanje i potragu skuplja ostatke indonežanskog aviona
Član tima za spašavanje i potragu skuplja ostatke indonežanskog aviona

Ekipe za spašavanje i potragu za indonežanskim avionom koji se srušio u more nekoliko minuta poslije polijetanja iz Džakarte, veruju da su pronašli olupinu aviona.

Vojni komandant Hadi Tjahjanto je rekao da su nadležni "duboko uvjereni" da su locirali olupinu aviona niskotarifne kompanije Lion Air koji je nestao sa radara nedugo poslije poletanja. Kako prenose inodnežanski mediji, pronađen je objekat dužine 22 metra, a ronioci će detaljnije istražiti šta se dogodilo.

Ako pronađu olupinu, nadležni će biti korak bliže tome da pronađu i pokušaju da osposobe snimač iz kokpita i podatke o letu, odnosno "crnu kutiju" koja će pokazati zašto su piloti nedugo poslije poletanja tražili da se vrate na aerodrom.

Ronioci tragaju za palim avionom
Ronioci tragaju za palim avionom

U ovoj avionskoj nesreći koja se desila u ponedjeljak poginulo je svih 189 putnika i članova posade. Ronioci su do sada pronašli ostatke 48 osoba.

Ova nesreća je prva koja se odnosi na Boing 737 MAX 8. Predstavnici kompanije iz SAD su na putu za Indoneziju i razgovaraće sa direktorom kompanije niskotarifne Lion Air koja je ranije poručila čak 50 ovakvih aviona.

Direktork kompanije Edward Sirait je ranije rekao da je avion koji se srušio letio svega dva mjeseca i da je imao tehnički problem na prethodnom letu od Balija do Džakarte, ali da je taj problem saniran.

Indonežansko ministarstvo saobraćaja naredilo je inspekciju svih Boinga 737.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG