Linkovi

Promjene u sjevernokorejskom vrhu - korak prema nasljeđivanju Kim Jong Ila


Sjevernokorejsko zakonodavno tijelo nedavno je objavilo da je Jang Song Taek – do sada član Nacionalnog obrambenog vijeća – promoviran u zamjenika predsjedatelja tog visokog organa koji nadgleda oružane snage

U Sjevernoj Koreji je nedavno došlo do promjena u državnom vrhu. Smijenjen je premijer, navodno zbog greški u vođenju ekonomije, a na prominentno mjesto u vojnoj hijerarhiji imenovan je jedan član uže obitelji sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila. Ove promjene u sjevernokorejskom vodstvu za Glas Amerike komentiraju južnokorejski stručnjaci.

Sjevernokorejsko zakonodavno tijelo nedavno je objavilo da je Jang Song Taek – do sada član Nacionalnog obrambenog vijeća – promoviran u zamjenika predsjedatelja tog visokog organa koji nadgleda oružane snage. Njegov prvi čovjek je Kim Jong Il, predsjednik i neupitni vođa Sjeverne Koreje. Cheong Seong-jang, stručnjak za Sjevernu Koreju koji radi u južnokorejskom znanstvenom institutu Sejong u Seulu, kaže da je nedavno promovirani Jang Song Taek vrlo sličan Kim Jong Ilu.

Kao što je to slučaj s Kim Jong Ilom, i njegova moć prostire se i na vojsku, i na državnu birokraciju a i na komunističku partiju i po tome se on razlikuje od ostalih članova sjevernokorejske vrhuške, kaže ovaj južnokorejski stručnjak. Uz to, Jang Song Taek je Kim Jong Ilov šogor, što je također izrazita prednost kada je riječ o uspinjanju u državnoj hijerarhiji. On će zbog toga imati vrlo važnu ulogu u pripremanju terena za nasljednika Kim Jong Ila, koji je – kako se čini – slaba zdravlja. Nasljednik će mu biti, kako se čini, najmlađi sin Kim Jong Un, čiji je pokrovitelj i svojevrsni sponzor upravo Jang Song Taek. O njegovoj budućoj ulozi u procesu prijenosa vlasti govori Ko Yu-hwan sa seulskog sveučilišta Dongkuk.

Promocija Jang Song Taeka dat će potrebnu legitimaciju nasljedniku Kim Jong Ila, u slučaju da dođe do zdravstvene krize ili pak do većih potresa u državnom vrhu. Mlađi sin Kim Jong Ila odveć je mlad i ne može ga se za sada i službeno proglasiti nasljednikom šefa države te mu Jang Song Taek služi kao službeni pokrovitelj, u političkom smislu – kaže ovaj južnokorejski stručnjak.

Yang Moo-jin, također južnokorejski stručnjak za Sjevernu Koreju, kaže da će Jang Song Taek biti važan most između sadašnjeg šefa države i njegova nasljednika. Također će biti važna njegova uloga u odnosima s Kinom, koja bi Sjevernoj Koreji mogla pomoći da prevlada duboku ekonomsku krizu u kojoj se nalazi. Ta se kriza pogotovo produbila nakon što je krajem prošle godine bile objavljena promjena u tečaju nacionalne valute, koja je dovela do hiperinflacije i 'nestanka' ušteđevine milijuna građana. Zbog toga je, kako se čini, sjevernokorejsko zakonodavno tijelo nedavno smijenilo predsjednika vlade. No, Kim Young-soo, sa južnokorejskog sveučilišta Sogang, kaže da su bivši premijer i neki drugi njegovi smijenjeni kolege tek žrtveni jarci.

Kim kaže da je u službenom priopćenju korištena riječ 'povlačenje' a ne smjena s položaja. Ovaj se termin koristi i u ustavu Sjeverne Koreje, i iako se rijetko čuje u javnost, on implicira odgovornost. Odgovornost se pripisuje smijenjenim dužnosnicima, čime se nastoji pojačati dojam da vrhovni vođa Kim Jong Il nije za ništa kriv – kaže ovaj južnokorejski stručnjak. Prema nekim izvješćima, jedan je visoki sjevernokorejski partijski dužnosnik strijeljan ranije ove godine - kako bi se ublažio bijes javnosti zbog neuspješne monetarne reforme.

XS
SM
MD
LG