Linkovi

Američki koledži: Za novo gospodarstvo - novi nastavni programi


Unatoč činjenici da je u novije vrijeme došlo do nekih poboljšanja, stopa američke nezaposlenosti ostaje visoka. No, istovremeno, kažu analitičari, nedostatak kompjutorskih stručnjaka znači da bi nekoliko milijuna radnih mjesta u sektoru tehnologije moglo ostati nepopunjeno. Predsjednik jednog koledža koji svake godine dodjeljuje tisuće strukovnih diploma kaže da škole muku muče kako bi išle u korak s potražnjom za novim vještinama potrebnima za tehničke profesije koje nisu ni postojale do prije nekoliko godina.

Northern Virginia Community College, kraj Washingtona, ima nekoliko kampusa i 75.000 studenata. Nudi dvogodišnji diplomski studij. Mnogi od studenata, uključujući Marca McCarthyja, nadaju se svoje kompjutorske sposobnosti i vještine pretočiti u novu profesiju i dobru plaću. “Srećom, u ovoj industriji otvaraju se mnoga radna mjesta.”

Nakon desetljeća rada u hotelima i restoranima, industriji za koju kaže da nudi malo mogućnosti u budućnosti, Marc se vratio na koledž.

Mnogi su proizvodni, administrativni kao i poslovi u srednjem menadžmentu eliminarini zadnjih godina, zahvaljujući automatizaciji i stranoj konkurenciji. A nekad su ti poslovi, kaže ekonomistica Sharon Poczter, sa Sveučilišta Cornell, jamčili sigurnu prosječnu plaću. Na tržištu rada, situacija se promijenila.

“U porastu je ili ponuda poslova u kojima se traži minimum sposobnosti i u kojima je plaća niska ili ponuda onih u kojima se traže veće sposobnosti i znanja i u kojima je plaća visoka i zato vidimo nestajanje srednje klase, tvorničkih, uredskih... poslova.”

Edukatori studentima govore da je važnije nego ikada prije razvijati matematičke, znanstvene i kompjutorske vještine jer tehnološke se promjene odvijaju brzo i sve je veća potražnja za visoko specijaliziranim vještinama.

Škole također nastoje identificirati vještine potrebne za nove profesije i oblikovati nastavne programe.

Predsjednik Northern Virginia Community Collegea, Robert Templin, kaže da je to za škole jednako teško kao i gađati pokretnu metu.

“Samo u zadnjih pet godina nastale su nove karijere na područjima poput zdravstvene informacijske tehnologije, cyber sigurnosti, geoprostornih sustava... područjima koja prije deset godina nisu niti postojala. Pripremiti nekoga za posao koji još ne postoji prilično je teško.”

Ali i vrijedno truda i napora, dodaje Templin, jer tako je vjerojatnije da vašeg studenta čeka dobar posao, dobra plaća. Za one s diplomom iz informatike, ona počinje sa 60.000 dolara godišnje.

Nezaposlenost među Amerikancima s diplomama koledža niska je, ali nedavna anketa pokazuje da je na svakih deset četvero prekvalificirano i preusavršeno za poslove koje zapravo obavljaju. Razočarani su jer ti poslovi, kao recimo u maloprodaji, za koje nisu potrebne diplome, ne donose primanja kojima su se oni nadali.
XS
SM
MD
LG