Linkovi

Promjena odnosa političkih snaga u Washingtonu


Promjena odnosa političkih snaga u Washingtonu
Promjena odnosa političkih snaga u Washingtonu

Nejasno je do koje točke će bilo koja od dvije glavne političke stranke biti spremna na kompromise

Odnos političkih snaga u Washingtonu se nakon kongresnih izbora znatno promijenio. U siječnju republikanci će preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a dobili su i dodatnih šest mandata u Senatu. Predsjednika Obamu očekuju novi izazovi.

Republikanci će se založiti za smanjenje poreza i vladine potrošnje. Čelnik republikanaca John Boehner, koji će vjerojatno biti sljedeći predsjedatelj Zastupničkog doma, rekao je da bi savezna vlada trebala prekinuti zapošljavanje u ministarstvima i agencijama te zamrznuti plaće.

Predsjednik Obama je nakon izbora izjavio da 'birači žele da se Bijela kuća i Kongres usmjere na ekonomiju i otvaranje radnih mjesta'. Republikanci, pak, drugačije čitaju rezultate. Oni kažu da birači traže akciju poglavito po pitanju smanjenja savezne vlade. Birači su ove godine „nagradili“ republikance kao što su u prijašnja dva izborna ciklusa, 2006. i 2008. Godine, glasovali pretežito za demokrate.

Ovakva promjena raspoloženja sugerira vrlo nepostojano biračko tijelo, kaže Michelle Bernard iz Neovisnog ženskog foruma: "Republikanci i demokrati trebaju raditi zajedno. Oni trebaju pokazati da u sljedeće dvije godine mogu učiniti nešto po pitanju smanjenja deficita i zapošljavanja u privatnom sektoru. Ukoliko do toga ne dođe, glasači će na izborima za dvije godine glasovati za druge kandidate."

No nejasno je do koje točke će bilo koja od dvije glavne političke stranke biti spremna na kompromis. Većina analitičara kaže da će se republikanci pokušati dokazati na početku novog saziva Kongresa usmjeravajući se na pitanja poput smanjenja državne potrošnje i ukidanje reforme zdravstva koju je Kongres usvojio bez podrške republikanaca.

Politički analitičar Morton Kondracke kaže da bi obnovljeni okršaj oko zdravstvene reforme mogao rezultirati širim političkim sukobom predsjednika Obame i republikanskih čelnika. A to bi moglo voditi ka prekidu rada državne uprave, zbog neizglasavanja državnog budžeta: "Ako Kongres ne odobri ta sredstva, to bi umanjilo mogućnost administracije da financira reformu zdravstva i druge programe te bi moglo voditi ka prekidu rada vlade."

Predsjednik Obama suočava se sa sličnim političkim okruženjem kao i predsjednik Bill Clinton 1994. kad su republikanci preuzeli kontrolu nad Kongresom. Neki demokrati očekuju da će republikanci ponaviti istu strategiju.

Tako misli i bivši kongresnik iz Teksasa Martin Frost: "Pitanje je hoće li predsjednik Obama biti Jimmy Carter i imati samo jedan mandat ili će biti kao Bill Clinton koji je služio dva predsjednička mandata? Mislim da čelnici demokrata trebaju uvidjeti da građani jednostavno ne vole njihov program. I predsjednik i demokratski čelnici na Capitol Hillu moraju poduzeti iskreni napor za suradnju s republikancima jer građanima se ne bi svidio zastoj. Javnost želi akciju po pitanju ekonomije."

Predsjednik i republikanci također će biti usmjereni na sljedeće predsjedničke izbore 2012. godine. Neki analitičari smatraju nedavne gubitke demokrata u Kongresu velikom opasnošću po predsjednika.

Stručnjak za ankete Frank Newport kaže da političko okruženje za dvije godine može biti potpuno drugačije: "Bill Clinton je 1994. godine bio u lošem položaju jer je njegova stranka izgubila 50 mjesta u Zastupničkom domu. Pa ipak na izborima 1996. godine uvjerljivo je pobijedio. To nam kazuje da su dvije godine u politici – prava vječnost. Na temelju onoga što se trenutno događa teško je reći što će biti na izborima 2012."

Kao i demokrat Bill Clinton, bivši republikanski predsjednik Ronald Reagan pobijedio je na izborima za njegov drugi mandat, 1984. godine, iako je njegova, Republikanska stranka, pretrpjela gubitke na kongresnim izborima 1982. godine.

XS
SM
MD
LG