Linkovi

Projekt Rane Dajani "Volimo čitati"


Rana Dajani započela je svoj program "Volimo čitati" čitanjem djeci u lokalnoj džamiji u Jordanu
Rana Dajani započela je svoj program "Volimo čitati" čitanjem djeci u lokalnoj džamiji u Jordanu

San Rane Dajan – da projekt "Volimo čitati" proširi izvan granica svog naselja u Ammanu – ostvario se prije nekoliko godina. 2008. godine dobila je novčanu nagradu jedne njujorške organizacije koja se bori protiv siromaštva i nepravde u svijetu. Rezultat: 80 lokalnih knjižnica otvoreno je u mjestima širom Jordana, i dostupno je za preko četiri tisuće djece

Aktivisti, akademici i građani diljem svijeta pokušavaju pronaći rješenja za probleme u svojim zajednicama na održive i učinkovite načine. Organizacija The Clinton Global Initiative, koju je 2005. godine osnovao bivši američki predsjednik Bill Clinton, jednom godišnje okuplja na desetke takvih inovatora, s ciljem razmjenjivanja ideja i strategija. Jedna od uzvanica na ovogodišnjoj konferenciji u New Yorku bila je Rana Dajani, profesorica biologije na Sveučilištu Hashemite u Jordanu. Putem svog projekta pod nazivom “Volimo čitati” otvorila je knjižnicu u svom naselju u Ammanu te u desetak drugih zajednica širom Jordana.

Tokom petogodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama, lokalna javna knjižnica bila je važan dio života za Ranu Dajani i njenu obitelj. Kad je Rana u Americi radila na svom doktoratu preko stipendije Fulbright, svaku večer koju bi provodila u laboratoriju, njeno četvero djece provodilo je u javnoj knjižnici. Tamo su se, kaže, mogli zabaviti raznoraznim aktivnostima: ne samo čitanjem knjiga, već i dobrovoljnim radom, lutkarskim predstavama i mnogim drugim aktivnostima. Rana kaže da je njoj i njenoj obitelji upravo zbog toga, po povratku u Jordan, najviše nedostajala knjižnica u koju bi mogli zalaziti:

"Shvatili smo da u našoj zemlji zapravo nemamo knjižnica, možda svega nekoliko. No, u njima nema nikakvih aktivnosti. Kad smo pogledali neke statističke podatke, saznali smo da se na Srednjem istoku godišnje pročita svega pola stranice, a u Sjedinjenim Državama 11 knjiga u godini. Pod tim se podrazumijeva čitanje za razonodu, ne za edukaciju, jer je obrazovanje u Jordanu na prilično visokoj razini. Radi se o čitanju koje potiče maštu, originalne ideje, koje nas navodi da shvatimo da je život više od okoline koja nas okružuje."

Rana Dajani pomno je proučila problem nedovoljnog čitanja djece u Jordanu, kako bi mu pronašla uzrok. Kaže da je jedan od njih činjenica da u toj zemlji djeci nitko ne čita. A ono je potrebno od rane dobi, kako bi im se usadila ljubav za čitanjem, kaže Rana. Stoga je ona odlučila osnovati knjižnicu u svojoj četvrti. 2006. godine počela je održavati satove pričanja priča za djecu od osam do 10 godina u obližnjoj džamiji.

"Na molitvi u petak oglasili smo da ćemo čitati priče u subotu ujutro. Roditelji su doveli svoju djecu, no nakon toga djeca su počela dolaziti sama. Probudila bi se vrlo rano i rekla da žele ići na slušanje priča."

Nakon svakog čitanja djeci je dozvoljeno da posude knjigu, i čitaju je kod kuće s roditeljima. Rana Dajani kaže da se tako izrodio njen projekt We Love Reading, Volimo čitati. Njime je stvoren kadar mladih čitatelja u tom naselju. Rana kaže da je čitanje pozitivno djelovalo na mnoge aspekte života djece:

"Kao prvo, ona više nisu na ulici. Čitanje spašava živote. A što se tiče obrazovanja, ova će djeca sigurno biti uspješnija u školi. Čitanjem će im se proširiti vokabular. Možda će se jednog dana razviti u pisce."

San Rane Dajan – da projekt "Volimo čitati" proširi izvan granica svog naselja u Ammanu – ostvario se prije nekoliko godina. 2008. godine dobila je novčanu nagradu jedne njujorške organizacije koja se bori protiv siromaštva i nepravde u svijetu. To joj je priskrbilo dovoljno novca za tečaj čitanja na glas za djevojke i žene u lokalnim zajednicama te za kupnju knjiga, po 20 za svaku od 380 učlanjenjih žena. Njima je pak to bila prilika da budu društveno aktivne, izvan svojih domova. Rezultat: 80 lokalnih knjižnica otvoreno je u mjestima širom Jordana, i dostupno je za preko četiri tisuće djece. Rana Dajani kaže da joj je sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji organizacije Clinton Global Initiative omogućilo da još više proširi svoj program i dobije uvid u društveni aktivizam.

"Srela sam žene iz raznih dijelova svijeta: Latinske Amerike, Afrike i Jugoistočne Azije. Mnoge od njih namjeravaju primijeniti naš model – u Indoneziji, Peruu i vjerojatno drugim zemljama Srednjeg istoka."

Projekt "Volimo čitati" obvezao se na osnivanje stotinu novih knjižnica širom Jordana u sljedećih pet godina. Rana Dajani poziva slušatelje da posjete web sajt njenog projekta, www.welovereading.org, i saznaju kako bi oni mogli osnovati knjižnicu u svojoj zajednici.

XS
SM
MD
LG