Linkovi

Pomoć općinama u unapređenju sistema ranog upozoravanja na poplave


Srebrenica, maj 2014. godine
Srebrenica, maj 2014. godine

Projekat „Pomoć općinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podrška oporavku od poplava – SAFE“, kojeg financira Evropska unija (EU), a sprovodi Centar za sigurnosne studije BiH (CSS), fokusiran je na pomoć općinama Sanski Most i Oštra Luka koje su u maju 2014. godine zbog poplava pretpile veliku materijalnu štetu.

Projekat je započeo u martu prošle godine, a vrijeme njegove implementacije je 12 mjeseci.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije kaže da je cilj projekta podrška oporavku tim općinama te unaprijeđenje nivoa opremljenosti i obučenosti sistema za rano upozoravanje od prirodnih nesreća.

Denis Hadžović: Donirana sredstva omogućit će bolju prevenciju i zaštitu od poplava
Denis Hadžović: Donirana sredstva omogućit će bolju prevenciju i zaštitu od poplava

„Projektima poput ovog se nadamo da ćemo podići svijest svima onima koji učestvuju te da će donirana sredstva i oprema putem EU omogućiti bolju prevenciju i zaštitu i slučajevima sličnih dešavanja“, navodi Hadžović.

Općina Sanski Most naročito je pogođena majskim poplavama prije četiri godine. Nabujale rijeke tada su uništile preko dvije hiljade kuća i stanbenih objekata, oko 3.5 kilometra lokalne infrastrukture te oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, kaže da je do sada uz pomoć vlada Turske, Italije, Švicarske, Švedske te FBiH, obnovljeno i sanirano oko 80 posto infrastrukture.

Faris Hasanbegivić: U Sanskom Mostu uvijek postoji potencijalna opasnost od poplava
Faris Hasanbegivić: U Sanskom Mostu uvijek postoji potencijalna opasnost od poplava

„Mi kao grad koji ima devet rijeka, nekoliko malih i dvije velike, uvijek ćemo na neki način biti ugroženi te se moramo nositi sa potencijalnim opasnostima od poplava. Ono što će naša civilna zaštita i vatrogasna služba dobiti kroz ovaj projekat, zasiguno će unaprijediti njihovu mogućnost da brže reaguju i da naši građani budu sigurni“, kaže Hasanbegović.

Kroz projekat je do sada općini Sanski Most donirana hodrometeorološka stanica koja je stavljena u fukciju, a isporučena je i oprema općinskim službama civilne zaštite. Donirana oprema podrazumijeva repetitor, mobilne i ručne radio stanice, visokosofisticirani dron sa termalnom kamerom, čamci, ronilačka odijela te vatrogasna oprema.

Uspostavljen je i Zajednički tim za nadzor vodotoka rijeke Sane čiji je cilj unaprijediti razmjenu informacija izmešu institucija i odgovornih osoba sistema zaštite.

Šef odsjeka za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH, Gianluca Vannini, kaže da je EU putem mehanizma reakcije u prvoj fazi uložila oko 42 miliona eura za obnovu infrastrukturnih objekata širom BiH.

Druga faza, prema njegovim riječima, podrazumijevala je novčanu pomoć od 65 miliona eura za ekonomsku reintegraciju kako bi se otvorila nova radna mjesta za općine koje su najviše pogođene poplavama.

Gianluca Vannini: Svi zajedno moramo raditi na zaštiti od poplava
Gianluca Vannini: Svi zajedno moramo raditi na zaštiti od poplava

„Sada se nalazimo u trećoj fazi kada pružamo podršku opštinama Sanski Most i Oštra Luka u razvoju prevencije od posljedica poplava i to je možda i najvažniji aspekt. Svi zajedno radimo na tome da unaprijedimo zaštitu od poplava“, kazao je Vannini.

Poplave u BiH iz maja 2014. godine najveća je prirodna katastrofa te vrste u posljednjih 120 godina, otkako se vrše mjerenja. Najmanje 21 jedna osoba je tada izgubila život, dok su hiljade ljudi evakuisane iz svojih domova.

Poplavama su pogođene i Srbija i Hrvatska, a procijenjena šteta samo u BiH iznosila je više od dvije milijarde eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG