Linkovi

Proizvodnja nafte u Iranu pala na petogodišnji minimum


Arhiva - Naftne platvorme u Perijskom zalivu, južno od Teherana, 25. jula 2015.
Arhiva - Naftne platvorme u Perijskom zalivu, južno od Teherana, 25. jula 2015.

Iranska proizvodnja nafte, najveći izvor prihoda te zemlje, pala je na najniži nivo u više od pet godina, dok se SAD pripremaju da jednostrano uvedu totalnu zabranu na iranski izvoz siove nafte, pokazala je nova studija.

U mjesečnom izveštaju objavljenom u srijedu, Međunarodna agencija za energiju (IEA) kaže da je iranski proizvod bio 2,6 miliona barela po danu u aprilu, što je pad od pet odsto u odnosu na mart, kada se proizvodilo 2,74 milina barela po danu. Proizvod u aprlu najmanji je u Iranu od septembra 2013.

Trumpova administracija okončala je izuzeća odobrena za sedam zemalja prema kojima je njima bilo dozvoljeno da nastave da uvoze sirovu naftu iz Irana ranije ovog mjeseca, nakon čega je od njih zahtijevano da redukuju taj uvoz do nule od 2. maja, ili da se suoče sa sankcijama. Washington je uveo sankcije na izvoz sirove nafte prošlog novembra, tražeći način da Iran liši vitalnog prihoda za održavanje onoga za šta SAD tvrde da je štetno ponašanje Irana.

Iran je obećao da će nastaviti da izvozi naftu uprkos sankcijama SAD.

IEA, sa sjedištem u Parizu, međuvladina je agencija koja sakuplja podatke o međunarodnom tržištu enerije i savetuje vlade po pitanju energetskih politika. Oni tako kažu da bi iranska proizvodnja nafte mogla da nastavi da pada ovog mjeseca do višedecenijskog najnižeg nivoa, dok SAD započinju svoju potpunu zabranu izvoza iranske nafte.

U javno dostupnom izvještaju (engleski jezik) IEA pozdravlja ono za šta kaže da su signali iz drugih zemalja koje proizvode naftu, da će "istupiti kako bi zamenili iranske barele i odgovarati postupno na zahteve klijenata".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG