Linkovi

'Proizvodnja etanola ne pridonosi najnovijem rastu cijena hrane'


'Proizvodnja etanola ne pridonosi najnovijem rastu cijena hrane'
'Proizvodnja etanola ne pridonosi najnovijem rastu cijena hrane'

To tvrdi američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack. Kritičari uzvraćaju da se 40 posto američkog uroda kukuruza sad koristi za bio-goriva

S cijenama hrane na rekordno visokim razinama ministri poljoprivrede skupine G-20, najvećih ekonomija svijeta, sastaju se po prvi put sljedećeg tjedna u Parizu. Kritičari kažu da je jedan od čimbenika koji pridonosi rastu cijena hrane korištenje određenih poljoprivrednih kultura za proizvodnju bio-goriva poput etanola. Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack izjavio je da američka industrija etanola igra samo manju ulogu u rastu cijena hrane no, dodao je, vladina podrška toj industriji možda slabi. Ministar Vilsack izjavio je nedavno u Washingtonu kako ne treba vjerovati svemu što se govori o povezanosti proizvodnje etanola te visokih i nestabilnih cijena hrane.

"Etanol koji se dobiva od kukuruza nije zaslužio da dobije negativnu reputaciju koju mu neki daju."

Kritičari, međutim, ukazuju na činjenicu da se 40 posto američkog kukuruza sada koristi za proizvodnju bio-goriva. Ta industrija ubrzano je rasla u proteklom desetljeću i brojni analitičari kažu da je to razlog da su proizvođači kukuruza pod najvećim pritiskom u proteklih 15 godina. To pak dovodi do rasta cijena i njihove osjetljivosti na bilo kakve probleme na tržištu poput loših vremenskih prilika. Stručnjakinja za ova pitanja, Marie Brill, iz organizacije ActionAid pita se - traži li se previše od farmera.

Dovodimo li farmere pred propast ime što od njih tražimo da hrane svijet i proizvode gorivo za naše automobile u razdoblju klimatskih promjena?

Vilsak kaže da je odgovor negativan. On priznaje da su bio-goriva imala ulogu u rastu cijena hrane 2007. i 2008. godine, ali svega deset posto. Američki ministar poljoprivrede dodaje da Amerikanci imaju višestruke koristi od razvitka industrije bio-goriva. Ta industrija osigurava radna mjesta i ekonomski razvitak u ruralnim dijelovima Amerike koja prednjače u kroničnom siromaštvu te imaju visoku stopu neuposlenosti. Vilsak kaže da miješanje etanola s benzinom smanjuje cijenu goriva za 25 centi po litri. Nadalje, bio-goriva obećavaju još više u budućnosti.

"Ako ćemo ispuniti predsjednikov izazov o smanjenju naše ovisnosti o stranoj nafti za trećinu onda moramo imati snažnu industriju bio-goriva. Da bismo to postigli moramo se udaljiti od etanola temeljnog na kukuruzu, a to smo prepoznali i to sad i činimo."

Američki ministar poljoprivrede ukazuje na istraživanja financirana od vlade o dobivanju bio-goriva iz algi, trave i drugih biljku. No kritičari kažu da niti jedna od tih biljaka nije održiva alternativa bio-gorivima koji se dobivaju od kukuruza i drugih hranjivih kultura. Brojni kritičari ističu da industrija etanola dobiva i oko šest milijardi u vladinim poticajima u vrijeme kad taj sektor dobro posluje, a država ne obiluje proračunskim sredstvima. Marie Brill iz organizacije ActionAid kaže da čak i industrija bio-goriva prepoznaje da ne treba potporu.

"Sve je veći konsenzus, čak i unutar industrije etanola, da državne subvencije i tarife mogu biti ukinuti bez negativnih posljedica po industriju."

Tom Vilsack slaže se te dodaje kako bi želio vidjeti daljnji industrijski rast. Međutim, on upozorava da treba biti oprezan oko načina smanjivanja državih poticaja. Gospodin Vilsack bi želio kad bi se ta sredstva preusmjerila ka proizvodnji crpki i automobila koji bi mogli koristiti veći postotak etanola. No kritičari kažu da vlada ne bi smjela nastaviti s potporom industrije bio-goriva iz hrane sve dok se ne razviju održive alternative.

XS
SM
MD
LG