Linkovi

Program u SAD podučava bivše zatvorenike da budu automehaničari


Alexis Austin radi automhaničarka servisu za luksuzna vozila u Randallstownu saveznoj državi Maryland
Alexis Austin radi automhaničarka servisu za luksuzna vozila u Randallstownu saveznoj državi Maryland

Neprofitna organizacija "Vozila za promjene" u saveznoj državi Maryland daje trenutnim i bivšim zatvorenicima šansu za bolji život, obučavajući ih da postanu automehaničari.

Alexis Austin je automehaničarka koja radi u auto servisu za luksuzna vozila u Randallstownu saveznoj državi Maryland.

"Kada kažem ljudima da sam mehaničarka, oni su zapanjeni... kao da nikada nisu vidjeli ženu da ulazi u auto kao ja", kaže Alexis.

Biti u industriji u kojoj dominiraju muškarci je nešto što ona nikada nije zamišljala, posebno kao bivša zatvorenica koja je izašla iz zatvora u maju 2022. godine: "Bukvalno sam se vratila kući poslije pet godina u zatvoru, bez ičega".

Njena budućnost sada izgleda svijetlije, zahvaljujući "Vozilima za promjene", neprofitnoj organizaciji koja postoji 24 godine, popravlja donirane automobile i daje ih porodicama sa niskim prihodima, po niskim cijenama.

Također ima program koji sadašnjim i bivšim zatvorenicima nudi praksu da postanu automehaničari. Polaznici rade na poklonjenim automobilima kao deo plaćenog staža.

Martin Schwartz, predsjednik organizacije "Vozila za promjene" objašnjava da polaznici provode četiri mjeseca kod njih.

"Obučavaju se, polažu stručne ispite, a kad završe obuku, možemo da ih pošaljemo kod naših partnera za zapošljavanje, širom regiona", kaže on.

Program također nudi obuku koristeći virtualnu realnost, ili VR tehnologiju.

Učesnik programa Chucky Fleet ističe da najprije mora da se pripremi da bi se približio tehnologiji, što je i osnovna ideja programa.

Geoff Craford, potpredsjednik "Vozila za promjene" za virtualnu realnost, naglašava da ta tehnologija omogućava polaznicima da se fokusiraju.

"Poput video igrica, mislim da je to sjajan način da se nauči, posebno kada si na početnom nivou", kaže on.

Maurice Neal je polaznik koji je o programu saznao dok je bio u zatvoru. On kaže da je to trening i priprema da se postane dio radne snage.

Više od 250 ljudi je prošlo kroz program obuke, a 95 odsto je našlo posao, navela je ta neprofitna organizacija.

James Makia je predsjednik Ekskluzivnih automobila, prodavnice koja je dala posao Alexis.

"Trenutno postoji veliki manjak automehaničara pa kada imate ljude kao što je Alexis koji su veoma strastveni u vezi sa tim, ona je to odradila izuzetno dobro", kaže Makia.

Za neke polaznike, radi se o tome da dobiju drugu šansu.

"Bez ovog programa, vjerovatno bih se vratio u zatvor. Nema više zatvora za mene, zahvaljujući ovim momcima", kaže Fleet, dok Alexis navodi da vidi sebe kako raste i otvara svoju radnju za žene mehaničare: "Da im pokažem da možemo da budemo nezavisne".

Do tada, ona uživa u rezultatima svog rada i ličnom uspjehu.

XS
SM
MD
LG