Linkovi

Program o međuvjerskom čelništvu - novi način educiranja vjerskih čelnika u SAD-u


Program o međuvjerskom čelništvu - novi način educiranja vjerskih čelnika u SAD-u
Program o međuvjerskom čelništvu - novi način educiranja vjerskih čelnika u SAD-u

U južnoj Kaliforniji u tijeku je jedan ambiciozni projekt - da se promjeni način na koji se educiraju vjerski čelnici u Sjedinjenim Državama. Radi se o novom teološkom programu koji uvježbava muslimane, Židove i kršćane - zajedno

U jednoj učionici u južnoj Kaliforniji, predavači i studenti iz tri glavne abrahamske religije - kršćanstva, islama i judaizma - proučavaju sveta pisma usmjeravajući se na njihove duhovne poveznice. Ovaj kurs o međuvjerskom čelništvu dio je novog programa na Teološkom fakultetu Claremont. Radi se o inicijativi školovanja budućih pastora, rabina i imama, jednih pored drugih, dok oni rade na dobivanju svojih teoloških diploma.

"Mi vjerujemo da je ovo prvi ovakav program sa zajedničkim nastavnim planom međuvjerskog razumijevanja."

Pastor Jerry Campbell predsjednik je ove obrazovne institucije koja obrazuje metodističke svećenike i teologe više od stotinu godina. On kaže:

"Naša je bojazan kako religiju učiniti više izvorom mira u svijetu nego izvorom sukoba."

Prvi korak u pristupu, kaže Campbell, bio je da se desegrerira teološko obrazovanje. To je otvorilo put za ono što je danas poznato ovdje kao „Projekt Sveučilište“. Radi se o konzorciju koji čine Fakultet teologije Clarermont, zatim Akademija židovske religije iz Kalifornije i Islamski centar iz južne Kalifornije. Kako se „Projekt Sveučilište“ bude razvijao, tako će i njegova raznolikost. Utemeljitelji se nadaju uključivanju drugih religija poput hinduizma i budizma. Rabin Mel Gottlieb predsjednik je i dekan Akademije za židovsku religiju iz Kalifornije:

"Ne možete poštivati i upoznati druge ukoliko ne studirate s njima, ukoliko ne razvijete odnose s njima i onda dobijete jasnu ideju o njihovoj tradiciji umjesto stvaranja stereotipa ili kategoriziranja iz bojazni ili ignoriranja."

Za muslimansku zajednicu ovaj će projekt biti od posebne vrijednosti, kaže Jihad Turk, direktor za vjerska pitanja pri Islamskom centru južne Kalifornije:

"Muslimanska zajednica može najviše dobiti ovim projektom zato što se muslimane u Sjedinjenim Državama najmanje razumije. Ovaj projekt koristit će i drugim zajednicama jer će pridonijeti društvu u cjelini kroz bolju informiranost građana."

Za studenta druge godine Emrisa Statona, ovaj projekt reflektira pluralističku prirodu američkog društva:

"Međuvjerski, multi-religijski, raznoliki…koju god riječ da upotrijebite to je svijet u kojem živimo. Mislim da je doista važno da se pripremamo za život u tom kontekstu i da smo kompetentni u tom smislu."

Naravno, američko društvo ima i svoje vjerske napetosti poput prošlogodišnje kontroverze oko izgradnje islamskog centra u New Yorku, u blizini mjesta terorističkog napada iz 2001. godine. Pastor Campbell kaže da će možda biti i drugih problema u budućnosti, ali da je učenje o načinu njihovog nadilaženja ono što dovodi do napretka kroz povijest. Gospodin Campbell i njegovi suradnici nadaju se da će Projekt Sveučilište ojačati njihove pojedinačne vjere, a kroz uzajamno poštivanje i razumijevanje, ojačati i Ameriku.

XS
SM
MD
LG