Linkovi

Program "Dolari za zdravlje" da bi i siromašni žitelji New Yorka mogli jesti voće i povrće


U nastojanjima da se pronađe jedinstveno rješenje za visoke cijene svježim proizvodima, njujorške će tržnice – Farmers Markets – po prvi puta ponuditi voće i povrće po cijenama pristupačnima i onima s nižim primanjima.

Eva Unhold je za kupovinu svježih proizvoda iskoristila 20 dolara u kuponima za hranu i zauzvrat dobila dodatnih osam dolara za kupovinu voća i povrća.

“Dolari za zdravlje,” kako ih zovu, mogu se koristiti na 138 tržnica na području New Yorka. Svrha programa je da i žitelji New Yorka čija su primanja niska mogu jesti zdravije. Program je, u lipnju, pokrenuo Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka.

Do studenoga, program će grad New York koštati 350.000 dolara. Na čelu programa, nazvanog Greenmarkets Grow NYC, gradski je dužnosnik Alexis Stevens.
“Direktor ove tržnice upravo nam je rekao da ljudi koji svojom kupovinom ovdje dobijaju ‘dolare za zdravlje’ svaki put dolaze k njemu da bi zahvalili i dali do znanja koliko im taj program znači”.

Gradski se oci također nadaju da će se time moći boriti i protiv gojaznosti, smanjiti troškove zdravstvene zaštite koji terete sredstva grada tako što će siromašnima pomoći da izbjegavaju “junk food”, brzu i lošu i nezdravu hranu, te na taj način potaknuti i prodaju proizvoda lokalnih farmera.

Jedan od njih – Zaid Kurdieh - priznaje da mu je program pomogao. “Za nas, za mene kao trgovca, svaka pa i najmanja pomoć je dobrodošla, a drugima se pruža mogućnost da jedu nešto što nisu mogli jesti do sada. Ako im ovo omogući da jedu više voća i povrća, to je velika stvar.”

Lovey Murjenko ne skriva svoje oduševljenje. “Ovo je divno. Mnogo mi pomaže i čini me sretnom. Kad dođem ovamo, gledam,sama biram, to je kao da sam se našla u vlastitom vrtu.”

New York je za svoje stanovnike poveo kampanju - želi da svi odreda jedu zdravije. Dio te kampanje je i kontroverzni plan gradonačelnika Bloomberga za smanjenje konzumacije zaslađenih bezalkoholnih pića.
XS
SM
MD
LG