Linkovi

Profesionalna inscenacija nekretnine za prodaju pretvara najobičniju kuću u dom iz bajke koji opčarava potencijalne kupce


Profesionalna inscenacija nekretnine za prodaju pretvara najobičniju kuću u dom iz bajke koji opčarava potencijalne kupce

U vrijeme kad nekretninu nije više tako lako prodati, prikazati ju u najboljem svjetlu često čini razliku između prodanog i neprodanog

Prvi je utisak često najvažniji. Vrijedi za odnose među ljudima ... ali i za nekretnine. Profesionalna inscenacija nekretnine za prodaju može najobičniju kuću pretvoriti u dom iz bajke koji će opčarati potencijalne kupce čim ju ugledaju.

Gloria Crowley pažljivo bira komade namještaja i ukrasne predmete koje će uzeti iz svog skladišta kraj Washingtona i kamionom ih prevesti do jedne od kuća koje će biti ponuđene na prodaju: "Biramo stvari za koje vjerujemo da će pokazati kuću u najboljem svjetlu. Ponesemo i neke rezervne stvari za slučaj da nam se ne dopadne prva verzija i da želimo mijenjati stvari u hodu."

Crowley je profesionalni inscenator kuća i stanova. To znači da ona ne priprema kuću za stanovanje, nego ju učini što privlačnijom da bi na kupca ostavila dobar dojam: "Prije petnaestak godina bila sam agentica za prodaju nekretnina i sama sam pripremala za pokazivanje kuće i stanove koje bih prodavala. Pokazalo se da bi se oni prodali brže i za više novca nego što je uspijevalo mojim kolegama. Na koncu su me kolege počeli moliti da insceniram i njihove nekretnine. Sada uglavnom i radim ponajviše inscenaciju kuća za prodaju."

U jednoj praznoj kući u Washingtonu, koja će biti objavljena za prodaju, Crowley i njezina ekipa spremaju se da ju prigodno preurede. Dizajnerica za unutrašnje uređenje Jania Helm običavala je uređivati kuće u skladu s ukusom njezinih klijenata. Počela je raditi s Glorijom Crowley prije tri godina, nakon čega je ustanovila da inscenacija kuća za prodaju zahtijeva upravo obratan pristup: "Ovakva inscenacija uključuje dobro proučavanje kuće ili stana, te, potom, uređivanje na takav način da budu istaknute njezine najbolje osobine. Uz to, stil uređenja mora biti prilagođen najširoj mogućoj publici."

Premda ne postoje statistički podaci u tom smislu, Crowley kaže da je insceniranje domova za prodaju postalo prilično uobičajeno posljednjih godina, posebice sa sve većom konkurencijom na tržištu nekretnina. Kaže da sada ima više posla nego ikad ranije: "Ako se u nekoj četvrti prodaje deset kuća, a devet od njih se ne pokaže kupcima u svom najboljem svjetlu, dok je deseta specijalno uređena i pripremljena, onda će se prodati ta deseta."

Nekim kućama ne treba mnogo uređivanja, drugima treba praktički čitavo renoviranje. No, agentica za nekretnine Evelyn Mattar smatra da je to važno za prodavača nekretnine, kojemu najčešće nije svejedno koliko dugo mu je nekretnina na tržištu bez da se proda. Ova agentica s 26 godina staža u prodaji nekretnina kaže da je inscenacija nekretnine za prodaju postala još važnija otkako se mnoge od njih mogu prvo pogledati online, u virtuelnom obilasku: "Ako na internetu pogledati virtuelni obilazak neke prazne kuće, onda vam je vrlo teško vidjeti proporcije prostorija, teško je zamisliti namještaj u njima, a najteže vidjeti sebe kako se živi u toj kući. A, ako kuća ne izgleda dobro na ekranu kompjutera, onda ju nitko neće doći pogledati uživo."

Kad je uređivanje gotovo, prazna se kuća, poput Pepeljuge, pretvori u ljepoticu. Ona u Washingtonu, čiju smo preobrazbu pratili, već je u prvom vikendu kad je oglašena privukla nekoliko ozbiljno zainteresiranih kupaca.

XS
SM
MD
LG