Linkovi

Problem izbjeglica ove je godine posebno izražen u arapskom svijetu


Izbjeglice iz Sirije u Turskoj
Izbjeglice iz Sirije u Turskoj

"Biti izbjeglica je posljednje što ljudima preostaje. Na to se odlučujete kada nema izbora. Kuću su vam zapalili, vaš grad napada vojska, vi jednostavno morate bježati" - kaže Mans Nyberg iz UNHCR-a

Danas je Svjetski dan izbjeglica. Izbjeglica je ove godine posebno mnogo u arapskim zemljama. U Siriji i Libiji vlasti silom pokušavaju suzbiti pro-demokratski pokret i zbog toga iz njih bježi sve više ljudi. Kako iz regije javlja Henry Ridgwell, budućnost izbjeglica vrlo je nesigurna.

U izbjegličkim logorima u Turskoj, neposredno na granici sa Sirijom, nalazi se više od deset tisuća Sirijaca koji su pobjegli pred napadima vojske. Režim Bašara al-Asaada odlučio je silom skršiti pro-demokratski pokret koji je posebno jak na sjeveru zemlje. Mans Nyberg iz Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice kaže da je u ovom trenutku problem izbjeglica najizraženiji upravo u arapskim državama.

"Biti izbjeglica je posljednje što ljudima preostaje. Na to se odlučujete kada nema izbora. Kuću su vam zapalili, vaš grad napada vojska, vi jednostavno morate bježati" - kaže ovaj dužnosnik UNHCR-a.

U izbjegličkim logorima u Tunisu situacija je teška zbog pretrpanosti, ali i zbog napetosti među raznim nacionalnostima. Naime, tu već mjesecima žive stranci koji su sve do zimus bili na radu u Libiji, najviše iz afričkih zemalja.

U nedavnim sukobima među raznim grupama u izbjegličkom logoru Shousha poginulo je više desetaka izbjeglica, a logor je bio djelomično spaljen. Shishay Tesfay iz Eritreje opisuje što se dogodilo: "Prije deset dana, četiri naša brata poginuli su kada se zapalio njihov šator. Nisu imali vremena pobjeći. Šator je izgorio u samo pet minuta."

Od oko tri i pol tisuće izbjeglica u ovom logoru većina su iz Eritreje, Somalije i Sudana i tvrde da nemaju gdje otići. Naime, opasno je i u njihovim zemljama, a opasno je i u Libiji – kaže Shishay Tesfay: "Svatko može vidjeti kako je u Libiji. Ovo je kao građanski rat. Libijci ne vole ljude iz Afrike. Oni naime misle da Libija nije Afrika. Da se vratim u Libiju bila bi to potpuna ludost."

Svjetska organizacija procjenjuje da u svijetu ima oko sedam milijuna izbjeglica koji su u sličnoj situaciji – ne mogu se vratiti u domovinu jer je tamo preopasno. Mans Nyberg pojašnjava: "Najveći problem su takozvane trajne izbjeglice koje su to već desetljećima, generacijama. Za sada nema rješenja za taj problem."

Jedno od rješenja je – platiti oko tisuću i pol dolara krijumčarima koji izbjeglicu mogu dopremiti iz Tunisa na talijanski otok Lampedusa. To je učinio izvjesni Mahrouf iz Bangladeša koji je donedavno radio u Libiji. Kaže da mu je za prelazak udaljenosti između Tunisa i talijanskog otoka trebalo pet dana i da se, na kraju, njihova brodica razbila na stijenama Lampeduse. Nekoliko je izbjeglica pri tome poginulo.

UNHCR navodi da je problem izbjeglica rješiv tek na dugi rok - prevencijom ratova.

XS
SM
MD
LG