Linkovi

Problem dotrajalih nuklearki 'riješen' ublažavanjem sigurnosnih kriterija?


Nuklearka Three Mile Island

David Benson: "Bilo da je riječ o nuklearki ili o automobilu – sve se može popraviti ili zamijeniti. Može biti kao novo. Jedino pitanje koje se postavlja je koliko će to koštati."

Većina američkih nuklearnih reaktora je razmjerno stara. Jedno istraživanje pokazuje da su oni i dalje u funkciji djelomično i zbog toga što su sigurnosni standardi u nuklearkama tokom godina bili sustavno ublažavani.

Prema istraživanju agencije Associated Press, državna Agencija za nuklearnu energiju je za prošlih desetljeća u više navrata ustanovljavala da su postojeći sigurnosni standardi u američkim nuklearkama prestrogi. Njezini stručnjaci tvrdili su da se kriteriji mogu ublažiti bez ikakve opasnosti po samu nuklearku i njezinu okolinu.

Nedavna nuklearna kriza u Japanu skrenula je ponovno pozornost na ovu problematiku, diljem svijeta. Uskoro će u Sjedinjenim Državama biti objavljeno novo državno izvješće o sigurnosti američkih nuklearnih centrala. Izvješće – prema Associated Pressu – ukazuje na niz sigurnosnih rizika: dotrajale pogone, zarđale dijelove strojeva, spremnika i kablova, blokirane odvode..

Dobar broj nuklearnih elektrana je jednostavno dotrajao jer je prestar – zaključak je izvješća. "Ove su cijevi stare 40 godina. Zarđale su. Nisu zaštićene, a ne postoje propisi koji bi to regulirali" - kaže Paul Blanch, stručnjak za sigurnost nuklearki.

Bez obzira na to, država je do sada ovakvim pogonima uglavnom produživala dozvole za rad.

Od 104 američke nuklearke, 66 ih je dobilo takvo dopuštenje koje važi za sljedećih dvadeset godina. 16 reaktora još čeka na takvu dozvolu.

Nuklearka Oyster Creek blizu Philadelphije najstarija je u zemlji. Iako je dobila dopuštenje za rad do 2029., njezina je uprava nedavno najavila da će pogon morati biti zatvoren deset godina ranije – jer je izgradnja novog sustava za hlađenje reaktora preskupa. David Benson koji radi u nuklearki Oyster Creek objašnjava: "Bilo da je riječ o nuklearki ili o automobilu – sve se može popraviti ili zamijeniti. Može biti kao novo. Jedino pitanje koje se postavlja je koliko će to koštati."

Prema lokalnoj agenciji za zaštitu okoliša, Oyster Creek od travnja 2009. ispušta radioaktivne tvari – zbog toga što mu je odvodni sustav dotrajao.

XS
SM
MD
LG