Linkovi

Proširena istraga smrtonosnog stampeda na festivalu u Hustonu


Stanovnici Hustona ostavljaju cvijeće na kapiji NRG parka gdje je održan Astroworld festival (Foto: Rojters/Daniel Kramer)
Stanovnici Hustona ostavljaju cvijeće na kapiji NRG parka gdje je održan Astroworld festival (Foto: Rojters/Daniel Kramer)

Najmanje dvije istrage, od kojih je jedna krivična, pokrenute su nakon smrtonosnog stampeda tokom nastupa repera Trevisa Skota na muzičkom festivalu Astroworld u Hustonu, u kojem je poginulo najmanje osam osoba dok su desetine povrijeđene.

Gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner rekao je novinarima u subotu da su žrtve bile mlade: dvije su imale 14 odnosno 16 godina, dvije 21. godinu, još dvije su bile mlađe od 23, a sedma je imala 27 godina. Osma žrtva još nije identifikovana.

Načelnica okruga Heris Lina Hildago zatražila je sprovođenje "objektivne, nezavisne" istrage tragedije na festivalu kojem je u trenutku smrtonosnog incidenta prisustvovalo 50.000 ljudi.

"Planovi možda nisu bili adekvatni. Možda su bili dobri, ali nisu realizovani. Porodice poginulih, svi pogođeni, zaslužuju odgovore", poručila je Hildago.

Skot je u video snimku od minut i po na Twitteru, rekao da nije "mogao ni da zamisli koliko je situacija bila ozbiljna" dok je bio na bini. Poručio je da je "očajan" zbog incidenta.

Šef policije Huustona Troj Finer rekao je da je njegov odsjek pokrenuo krivičnu istragu koju će voditi detektivi zaduženi za ubistva i narkotike, poslije izvještaja da je neko u publici ubrizgavao okupljenima drogu.

Šef Vatrogasne službe Semjuel Penja dodao je da je nekoliko učesnika koncerta moralo da bude reanimirano lijekom protiv narkotika, narkanom, uključujući i jednog bezbjednjaka kojem je supstanca ubrizgana u vrat.

Nesreća se dogodila oko 9 sati uveče po lokalnom vremenu, kada je masa ljudi počela da se probija do glavne bine u vrijeme nastupa Trevisa Skota.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG