Linkovi

Priroda anti-američke terorističke prijetnje u posljednjih se devet godina znatno promijenila


Prošle su godine za sudjelovanje u terorističkim zločinima u Americi i u inozemstvu optužena ili osuđena najmanje 43 državljana Sjedinjenih Država, što je najviše od 2001. godine.

Pred sutrašnju godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington, jedno novo istraživanje pokazuje da se Amerika u posljednjih devet godina susreće s terorističkim prijetnjama koje su prilično drugačije od onih s početka desetljeća. Te su prijetnje danas, po obimu, manje nego prije devet godina ali, izvorište im je, često, na samom teritoriju Sjedinjenih Država, a ne u inozemstvu.

Istraživanje je proveo washingtonski think-tank Bipartisan Policy Center. Prema njemu, danas teroristički napadi – u usporedbi s napadima od 11. rujna – imaju uže razmjere te su u svojoj izvedbi jednostavniji, ali su pokušaji napada češći. Počinitelji su sve češće američki državljani koji odlaze u inozemstvo i pridružuju se terorističkim skupinama.

Primjerice, prošle su godine za sudjelovanje u terorističkim zločinima u Americi i u inozemstvu optužena ili osuđena najmanje 43 državljana Sjedinjenih Država, što je najviše od 2001. godine.

U istraživanju se navodi da se američka obavještajna zajednica nije adekvatno pripremila za ovakve promjene.

XS
SM
MD
LG