Linkovi

Pripadnik Islamske države osuđen na doživotnu kaznu u SAD-u


El Shafee Elsheikhan u sudnici u Alexandriji, Virginia. (Foto: REUTERS/Bill Hennessy)
El Shafee Elsheikhan u sudnici u Alexandriji, Virginia. (Foto: REUTERS/Bill Hennessy)

Američki federalni sudija osudio je pripadnika ćelije Islamske države, poznate kao "Beatles", na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u zavjeru za otmicu talaca koja je dovela do ubistva američkih novinara i humanitarnih radnika u Siriji.

Sudija okružnog suda u Alexandriji, u Virginiji, je u prisustvu porodice i prijatelja četvero ubijenih Amerikanaca i drugih taoca, osudio 34-godišnjeg El Shafeeja Elsheikhana doživotnu kaznu bez prava na uslovno osobađanje, a njegovo ponašanje nazvao je "užasnim, varvarskim, brutalnim i kriminalnim".

Porota je u aprilu zaključila je da je bivši britanski državljanin bio dio ćelije Islamske države, poznate pod nadimkom "Beatles" zbog britanskog akcenta, koja je pogubila američke taoce u područjima na Bliskom istoku koje je kontrolisala. Proglašen je krivim po četiri tačke optužnice za otmicu taoca i po četiri za zavjeru nakon dvonedjeljnog suđenja. Osuđen je na osam uzastopnih doživotnih kazni.

Islamska država je na vrhuncu moći, od 2014. do 2017. godina, vladala milionima ljudi i preuzimala odgovornost ili motivisala napade na desetine gradova širom svijeta.

Njen lider Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je kalifat nad četvrtinom Iraka i Sirije 2014. godine. Ubijen je 2019. godine, u operaciji američkih specijalnih snaga u Siriji, nakon kolapsa te ekstremističke grupe.

Elsheikh, koji je rođen u Sudanu i odrastao u Londonu, bio je optužen za zavjeru za ubistvo četvero američkih talaca: James Foley, Steven Sotloff, Peter Kassig i Kayla Mueller.

Foleyju i Sotloffu, novinarima, i Kassigu, humanitarnom radniku, odsječena je glava na video snimku. Al Baghdadi je više puta silovao Muellerovu, prije nego što je ubijena u Siriji, naveli su američki zvaničnici.

Još jedan član ćelije Islamske države Alexanda Kotey osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u SAD ranije ove godine. Kotey je prošlog mjeseca priznao krivicu za ubistvo četvero Amerikanaca. Treći član grupe Mohammed Emwazi poginuo je u amerčiko-britanskom raketnom napadu u Siriji 2015. godine.

Pojedini taoci, koje su ekstremisti oslobodili poslije pregovora, tokom suđenja su svjedočili o mučenjima. Svjedočili su i članovi porodice ubijenih.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG