Linkovi

3D printeri - ideje pretvaraju u stvarnost


Zamislite da imate neku ideju, stavite je na papir, donesete u prodavnicu i vidite kako se vaš crtež za samo nekoliko sati pretvori u stvarni predmet.

Zamislite da imate neku ideju, stavite je na papir, donesete u prodavnicu i vidite kako se vaš crtež za samo nekoliko sati pretvori u stvarni predmet. To je sada, uz pomoć trodimenzionalnih printera, sasvim moguće za prosječnog potrošača. Te su mašine do sada koristili samo univerziteti i velike korporacije, ali sada prodavnice sa uslugama 3D printera pojavljuju se širom Sjedinjenih država, i takve usluge može koristiti bilo ko ko želi vidjeti da njegova ideja postaje stvarnost. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee je posjetila nekoliko takvih prodavnica u San Diegu i Los Angelesu kako bi saznala ko koristi takve printere i šta se sve stvara.

Nije svakodnevna stvar da učenici mogu iskopati zakopano blago, ali upravo to je ono što trodimenzionalni printeri stvaraju od gipsa. Bryan Jaycox i njegova supruga su otvorili prodavnicu The Build Shop LLC u Los Angelesu prije dvije godine i sada nude časove trodimenzionalnog štampanja i usluga.

Mislim da će 3D štampanje biti jako popularno, i da će dovesti do ogromne razlike u društvu u cjelini, kaže Bryan Jaycox.

KiChong Tran planira dovesti do promjene u Kambodži otvaranjem 3D prodavnice.

Zamišljam mjesto na koje ljudi mogu doći sa idejama, i crtežu na papiru, kojeg mi onda možemo pretvoriti u štampani trodimenzionalni objekat, kaže Kichong.

Usluge 3D štampanja se nude potrošačima širom Sjedinjenih država. Kompanija UPS, koja nudi usluge slanja i kopiranja, nedavno je instalirala 3D printere u tri svoja ogranka, uključujući i onaj u San Diegu, čiji je vlasnik Burke Jones.

Potražnja je ogromna i veća nego sam ikada zamišljao, kaže on.

Mark Denney iz kompanije UPS kaže da su potrošači različiti.

To su svi oni koji počinju neke izume, inžinjeri, svi oni koji imaju potrebu proizvesti nešto tako, kaže Mark Denney.

Raymond Yuhasz snima video prilikom ronjenja i dizajnirao je držač za svjetlosni filter, kako bi video snimci imali što prirodnije svjetlo. Štampati takav držač na 3D printeru košta samo 43 dolara.

Kako bi ste nešto ovako napravili drugim metodama morali bi ste napraviti model u kalupu što bi koštalo nekoliko hiljada dolara.

Kao i sa svakom drugom tehnologijom, stručnjaci očekuju da će štampanje postajati brže i jeftinije. Trenutno Bryan Jaycox naplaćuje 15 dolara po satu za štampanje predmeta, i dodatnu cijenu u zavisnosti od veličine predmeta, kao i 50 dolara po satu za dizajniranje i troškove rada. U prodavnici UPS, cijena predmeta zavisi od količine potrošenog materijala. Oni naplaćuju do 95 dolara po satu za dizajniranje predmeta sa programom koji stvara digitalni file, koji omogućava printeru da ga štampa. Gospodin Jaycox predviđa da bi tehnologija 3D štampanja mogla postati više okrenuta potrošaču. Ali KiChong Tran kaže da čak i trenutna tehnologija može puno značiti u zemlji u razvoju kao što je Kambodža.

Sa 3D štampanjem možete im dati sredstva u vlastite ruke, kako bi oni bili odgovorniji za vlastiti razvoj i stekli vještine koje se ne vežu samo za učenje engleskog, rad turističkog vodiča ili rad u banci, već možete stvarati ono što daje vrijednost svijetu, kaže Kichong Tran.

On dodaje da se to ne odnosi samo na Kambodžu. Bilo gdje u svijetu gdje postoji trodimenzionalni printer, dobru ideju možete pretvoriti u realnost.

3D printeri pretvaraju ideje u stvarnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
XS
SM
MD
LG