Linkovi

Princu Andrewu oduzeta kraljevska i vojne titule


Sin kraljice Elizabethe u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje. (Foto: Neil Hall/PA via AP)
Sin kraljice Elizabethe u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje. (Foto: Neil Hall/PA via AP)

Princu Andrewu oduzeta je kraljevska i vojne titule i u javnosti više neće biti oslovljavan sa njegovo kraljevsko visočanstvo, objavila je Buckinghamska palata.

"Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, to će biti vraćeno kraljici. Vojvoda od Yorka nastaviće da ne obavlja nikakve javne dužnosti, a u pravnom postupku brani se kao privatni građanin”, precizirano je u saopštenju.

Sin kraljice Elizabethe u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje.

Šezdeset jednogodišnji vojvoda od Yorka povukao se 2019. sa javnih dužnosti zbog veza sa osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffreyjem Epstein​om, kao i intervjua britanskom javnom servisu BBC – u kom je nastojao da poboljša narušeni ugled.

Njegovi advokati nisu uspjeli da ubijede sudiju u Sjedinjenim Državama da odbaci građansku tužbu u kojoj ga Virginia Giuffre​ optužuje da je seksualno zlostavljao kada je bila tinejdžerka.

Sudija Lewis Kaplan​ rekao je da Giuffre​ može da ga goni po optužbama da je princ Andrew pretukao, namjerno izazvao njene emocionalne patnje – dok je sa druge strane Epstein, poznati američki finansijer koji je preminuo u zatvoru u iščekivanju suđenja za trgovanje ženama, vršio to krivično djelo nad njom.

Princ Andrew negirao je optužbe Virginije Giuffre​ da je prije dvije decenije, u domu bivše Epsetinove saradnice Ghislaine Maxwell​, natjerao na seksualne odnose i da je dva puta zlostavljao na imanjima Epsteina.

Odluka suda znači da bi vojvoda od Yorka bio primoran da svjedoči na suđenju koje bi moglo početi između septembra i decembra 2022 – ukoliko se ne postigne nagodba.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG