Linkovi

Prikazan snimak Floydovog hapšenja: "Ja nisam loš čovjek"


George Floyd protesti i policajci uhapšeni zbog njegove smrti
George Floyd protesti i policajci uhapšeni zbog njegove smrti

Snimci kamera koje su na sebi imala dvojica policajaca Minneapolisa koji su učestvovali u hapšenju Georgea Floyda, pokazuju da je on molio policajce minutima prije smrti, govoreći "Ja nisam loš čovjek", dok su oni pokušavali da ga na silu ubace u policijski auto, prenosi agencija AP.

"Nisam ja takva vrsta čovjeka", govorio je Floyd dok se borio sa policajcima. "Imao sam koronavirus, ne bih ponovo da prolazim kroz to". Jedan očevidac govori Floydu da prestane da se bori, riječima "Ne možeš da pobijediš", dok Floyd odgovara da ni ne želi da pobijedi.

Nekoliko minuta kasnije, Floyd leži glavom dole na ulici, kamera snima njegov sve tiši glas, kojim povremeno govori "Ne mogu da dišem", prije nego što se skroz ne umiri.

Snimci policajaca Thomasa Lanea and J. Kuenga ​su dio krivične prijave protiv njih dvojice i još dva policajca zbog Floydove smrti 25. maja. Derek Chauvin​, koji je držao koljeno na Floydovom vratu skoro devet minuta, optužen je za ubistvo u drugom stepenu. Lane, Kueng i treći policajac Tou Thao su optuženi za pomaganje i saučesništvo.

Sva četvorica policajaca su otpuštena dan poslije Floydove smrti. Novinari i predstavnici javnosti imali su priliku da zakažu termin i da vide snimak. Sudija Peter Cahill​ je bez objašnjenja odbio da dozvoli objavljivanje snimka.

Snimak sa tijela policajcaca pokazuje slično onome što je javnost već vidjela sa snimka mobilnog telefona jednog očevica, nakon čega su počeli protesti u Minneapolisu koji su se ubrzo proširili širom svijeta i izazvali debatu u SAD o rasizmu i reformi policije.

Floyd je djelovao zabrinuto od momenta kada su mu policajci tražili da izađe iz vozila u blizini prodavnice u južnom Minneapolisu, gdje se sumnja da je koristio lažnu novčanicu od 20 dolara. Kada nije odmah pokazao ruke, Lane je uperio oružje, na šta je Floyd rekao da su ranije pucali u njega.

Policajci mu zatim stavljaju lisice na ruke, a Floyd postaje sve uznemireniji i govori im da je klaustrofobičan i da ga ne stavljaju u policijska kola. Tokom opiranja, Floyd gubi cipelu. Chauvinova kamera, kako izgleda, pada ispod vozila, a Floyd na kraju završava na trotoaru.

Chauvin i Kueng drže Floydove ruke iza leđa, dok je Lane kod njegovih nogu. Policajci zvuče nezainteresovano dok prolazi vrijeme. “Mislim da pada u nesvjest”, kaže jedan policajac. “Da li ste dobro momci”, čuje se nečije pitanje. “Da, za sada”, odgovara drugi. Drugi policajac, po svemu sudeći Lane, zatim kaže: “Možda imam malu ogrebotinu na koljenu, ali ću preživjeti”.

Lane nije zvučao zabrinuto kada je prvi put pitao Chauvina da li bi trebalo da Floyda okrenu na stranu i sugerisao da je Floyd u bunilu. Može se čuti kako okupljeni građani izražavaju zabrinutost za Floyda i pitaju da li ima puls i da li diše.

Nekoliko minuta kasnije, Lane zvuči malo više zabrinut kada ponovo pita da li da Floyda okrenu na stranu. Policajci zatim šute, dok Kueng mjeri Floydov puls i kaže da ne može da ga pronađe.

Na Laneovoj kameri se zatim vidi kako prati nepokretnog Floyda na nosilima u kola hitne pomoći, gdje dobija instrukcije da izvrši reanimaciju. Zatim se vidi kako Lane rukom pritiska Floydov grudni koš, bez rezultata.

Kola hitne pomoći su nekoliko minuta bila parkirana blizu prodavnice, dok su Lane i pripadnici hitne službe pokušavali da ožive Floyda, umjesto da odmah krenu ka bolnici.

Koalicija medijskih organizacija i advokati koji zastupaju Lanea i Kuenga saopštili su da će objavljivanje video snimka pružiti javnosti potpuniju sliku o tome šta se dogodilo tokom Floydovog privođenja.

Porodica tuži Minneapolis

Predstavnik Floydove porodice tužio je grad Minneapolis i četiri policajca federalnom sudu, tražeći novčanu odštetu.

Tužba je podnijeta Okružnom sudu u Minnesoti, a podnijeli su je Ben Crump, advokat za ljudska prava koji je i ranije predstavljao porodice ubijenih Afroamerikanaca i njegov saradnik Antonio Romanucci.

Floydova smrt pokrenula je proteste u cijeloj zemlji protiv policijske brutalnosti i ponovo pokrenula debatu o rasizmu i to dok traje pandemija koronavirusa i samo par mjeseci prije novembarskih izbora.

U prijavi se kao optuženi navode grad Minneapolis i četvorica policajaca koja su učestvovala u hapšenju pod sumnjom da je korištena falsifikovana novčanica od 20 dolara u prodavnici. Traži se novčana odšteta od policije i od grada.

Derek Chauvin, bijeli policajac koji je klečao na Floydovom vratu, dok su mu ruke bile vezane, uhapšen je četiri dana nakon njegove smrti.

U krivičnoj prijavi opisano je da je Floyda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Chauvin postavio svoje koljeno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Floyda, koji je bio vezan lisicama pomeriti na stranu, Chauvin se sa time nije saglasio.

U prijavi je navedeno da je Floyd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga smjeste u patrolna kola – a u jednom momentu našao se na zemlji licem okrenutim prema podlozi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG