Linkovi

Prijava za upis na fakultet popraćena - videom


Prijava za upis na fakultet popraćena - videom
Prijava za upis na fakultet popraćena - videom

Osim rezultata testova, prijepisa ocjena iz srednje škole i pomno napisanih eseja, neki učenici koji se žele upisati na koledž sada traže i mogućnost podnošenja dokumenata za upis - putem videa

Osim rezultata testova, prijepisa ocjena iz srednje škole i pomno napisanih eseja, neki učenici koji se žele upisati na koledž sada traže i mogućnost podnošenja dokumenata za upis - putem videa. Po prvi put, neka američka sveučilišta to su im i dozvolila.

Elsa Vande Vegte živi u saveznoj državi Minnesoti. No, ona je žarko željela uvjeriti administraciju na Sveučilištu George Mason u Virdžiniji da je savršena kandidatkinja za njihovu školu. Stoga je u ruke uzela svoju havajsku gitaru, ukulele.

Elsa kaže da joj je video esej bila zabavna, ali i izazovna ideja. Morala je naučiti koristiti se video kamerom i napisati tekst za svoju pjesmu. Jer, kaže, nije još sigurna tko ona zapravo jest, ali se trudi to pronaći.

Ovo je prva godina da je Sveučilište George Mason dozvolilo kandidatima da predaju video, a ne uobičajeni, pismeni esej. Andrew Flagel direktor je Odjela za upise. On kaže da je oko 80 učenika pokazalo svoj talent plešući, izvodeći rap i pjevajući do iznemoglosti. Flagel kaže da je najvažniji dio prijave za upis na fakultet još uvijek akademski uspjeh učenika, ali da video njihovu prijavu može učiniti osobnijom: “ Video im pruža mogućnost da ispričaju svoju priču. Mislim da stvarno osjećaju potrebu za tim jer su klasične prijave sve iste i bezlične.”

“U Ameriku sam doselila kad su mi bile dvije godine. Iako sam tu već skoro 15 godina, još uvijek gajim ruske tradicije,” kaže Paola Ogadzhanova, koja je podnijela prijavu za upis na Sveučilište George Mason iz države Kentucky. Ona kaže da bi joj pismeni sastav samo dozvolio da priča o svom ruskom nasljeđu. Multimedijalni format, kaže, omogućuje joj da im pokaže svoje znanje dva jezika te istakne svoju aktivnost u zajednici fotografijama.

Kaže da je video savršeno dočarao njen karakter: “Video automatski dodaje jedan dodatni, dublji element nego što je to slučaj s komadom papira. Za mene je to bilo uzbudljivo, svojevrsna otvorena vrata – znala sam da će, ako pošaljem video, moje šanse da budem primljena automatski porasti.”

Paola smatra da će zbog toga što je njenoj generaciji tako prirasla moderna tehnologija, sve više sveučilišta nuditi tu opciju.

Sveučilište Tufts iz Massachusettsa već je jedno od njih. Oni su pozvali zainteresirane za upis da u video snimci od jedne minute kažu nešto o sebi. Oko tisuću, od ukupno 15 tisuća prijavljenih, to je i učinilo.

Direktor upisa Andrew Flagel kaže da je ono što ga je stvarno iznenadilo bio broj potencijalnih studenata koji su voljni postaviti svoje prijave na internet i javno objaviti koji fakultet žele pohađati: “Ta razina nonšalantnosti, različiti prag privatnosti, vjerojatno je jedna od stvari na koje će se kolege iz moje generacije najteže privići.”

Elsa Vande Vegte kaže da je nimalo ne zabrinjava što će se jednog dana u budućnosti ponovno vidjeti na svojoj video snimci. “Ako će to biti za 20 godina, onda će me samo podsjetiti na ono što sam tada bila,” kaže ona.

I dok Elsa i drugi koji su poslali prijave moraju čekati rezultate do početka sljedećeg mjeseca, za sada je vjerojatno dobar znak da se njena pjesmica našla na prvom mjestu po popularnosti na web stranici Odjela za upise.

XS
SM
MD
LG