Linkovi

“Prijatelji Sirije” obećali veću pomoć pobunjenicima


Kako bi bolje koordinirali vojnu pomoć, ministri vanjskih poslova zemalja koje podržavaju sirijske pobunjenike susreli su se danas u Dohi. Američki državni tajnik John Kerry je rekao da se i dalje traži političko rješenje sukobu u Siriji.
Premijer Qatara – šeik Hamad bin Jassim Al Thani – rekao je da vojni uspjesi snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bashau al-Assadu pokazuju da vlade koje podupiru njegove pritivnike ne čine dovoljno da bi im pomogle. “Svi arapski i međunarodni pokušaji da se okonča tragedija u Siriji propali su i ostavili međunarodnu zajednicu u položaju bespomoćnog promatrača koji se ne može nositi sa situacijom,” rekao je Al Thani.

Premijer je bio domaćin susretu ministara vanjskih poslova Francuske, Egipta, Njemačke, Italije, Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih arapskih emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Sve zemlje su na strani opozicije.

Qatar i Saudijska Arabija, vjeruje se, već neko vrijeme snabdjevaju sirijske pobunjenike oružjem; većina tog oružja pobunjenicima stiže preko Jordana i Turske. SAD razmatraju vojnu podršku Assadovim protivnicima. Cilj sastanka u Dohi bio je odrediti tko što radi.

Pružanje vojne pomoći pobunjeničkom Vrhovnom vojnom vijeću ne znači slabljenje nastojanja za izravne pregovore o tranzicijskoj vlasti u Siriji, rekao je Kerry.

“To ne činimo zato što tražimo vojno rješenje,” rekao je Kerry. “To činimo zato da se sjedne za stol i pronađe političko rješenje. Pouzdana civilna vlast i djelotvornija naoružana opozicija bolje će osposobiti opoziciju da se suprotstavi Assadovoj inicijativi da za pregovarački stol dovede Iran i teroristički Hezbollah.”

Premijer Qatara Al Thani, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova, rekao je da Assadova pobjeda u Qusairu ne bi bila moguća da nije bilo aktivne podrške Irana i libanonskog Hezbollaha. Sirijskim je pobunjenicima, rekao je on, potrebna pomoć kako bi im oduzeli tu prednost. “Uporaba sile bit će možda potrebna da se postigne ono što je pravedno, opskrba oružjem možda je jedini način za postizanje mira, naročito kad je u pitanju Sirija... samo moralna podrška neće biti dovoljna za sirijski narod.”

John Kerry nije želio govoriti o tome kakvu vrstu oružja Sjedinjene Države namjeravaju pružiti, rekavši da sve zemlje biraju vlastiti pristup povećanju i širenju njihove pomoći.

Pobunjenici traže antitenkovsko oružje i rakete zemlja-zrak.

Rusija prodaje oružje Assadovim snagama i kaže da vlade koje podržavaju opoziciju ne bi trebale naoružavati pobunjenike jer bi to oružje moglo pasti u ruke terorista.
XS
SM
MD
LG