Linkovi

Prigožin sahranjen na groblju u Sankt Peterburgu


Muškarac stavlja svijeću na improvizirani spomenik za članove plaćeničke grupe Wagner poginule u avionskoj nesreći, Moskva, 27. august 2023.
Muškarac stavlja svijeću na improvizirani spomenik za članove plaćeničke grupe Wagner poginule u avionskoj nesreći, Moskva, 27. august 2023.

Vođa plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u prošlonedjeljnoj avionskoj nesreći, sahranjen je na groblju u predgrađu Sankt Peterburga, saopšteno je iz njegove press službe, prenosi agencija Reuters.

Privatni privatni avion kojim je Prigožin iz Moskve putovao u Sankt Peterburg, srušio se 23. augusta u Tverskoj oblasti.

Poginulo je svih 10 putnika u avionu, među kojima su bili i Prigožin i drugi čovjek Wagnera, Dmitrij Utkin.

I dalje nije jasno šta je izazvalo pad aviona, ali građani koji žive u blizini mjesta nesreće rekli su Reutersu da su čuli prasak, a zatim vidjeli da se mlaznjak srušio na zemlju.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina.

Na pitanje da li će Putin prisustvovati sahrani Prigožina, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "prisustvo predsjednika nije predviđeno".

Peskov je rekao da Kremlj nema nikakve konkretne informacije o planovima za sahranu, kao i da će je organizovati rodbina.

Dan nakon pada, Putin je uputio saučešće porodicama poginulih i rekao da poznaje Prigožina veoma dugo, još od ranih 90-ih.

"Bio je čovjek teške sudbine i pravio je ozbiljne greške u životu", rekao je Putin, opisujući ga kao talentovanog biznismena.

Prigožinov avion se srušio dva mjeseca nakon što su vođa Wagnera i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih vojnih komandanata, u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovali ka Moskvi.

Pobuna je predstavljala najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je preuzeo vlast 1999.

Kremlj je odbacio kao "apsolutnu laž" sugestiju nekih zapadnih političara i analitičara, za šta ne postoje dokazi, da je Putin naredio Prigožin da bude ubijen iz osvete.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošle nedjelje da "nije iznenađen smrću i da se u Rusiji nije dogodilo mnogo iza čega ne stoji Putin".

XS
SM
MD
LG