Linkovi

Preživjeli iz Holokausta ubijen u granatiranju Harkova


Na fotografiji koju je objavila Buhenvald i Mitelbau-Dora fondacija, bivši logoraš Buhenvalda Boris Romančenko, drugi s desna, iz Ukrajine, prisustvuje komemoraciji ubijenim zatvorenicima u bivšem koncentracionom logoru Buhenvald, u blizini Vajmara, Nemačka, 12. aprila 2015.
Na fotografiji koju je objavila Buhenvald i Mitelbau-Dora fondacija, bivši logoraš Buhenvalda Boris Romančenko, drugi s desna, iz Ukrajine, prisustvuje komemoraciji ubijenim zatvorenicima u bivšem koncentracionom logoru Buhenvald, u blizini Vajmara, Nemačka, 12. aprila 2015.

Preživio je nacistički koncentracioni logor Buhenvald tokom Drugog svjetskog rata. U istom ratu preživio je koncentracioni logor Dora-Mitelbau. I logor Bergen-Belzen.

Prošle nedjelje, Boris Romančenko, 96-godišnji preživjeli iz holokausta, ubijen je kada je granatiranje pogodilo njegov stan u ratom razorenom ukrajinskom gradu Harkovu.

"Sa užasom izvještavamo o nasilnoj smrti Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini", navodi se u saopštenju Memorijala za preživjele iz Buhenvalda u ponedjeljak.

"Višespratnica u kojoj je Romančenko živeo je granatirana i zapaljena", navodi se u saopštenju.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, bio je pod teškom vatrom ruske artiljerije tokom invazije, koju ruski predsjednik Vladimir Putin naziva "specijalnom vojnom operacijom" neophodnom za razoružavanje i "denacifikovanje" svog susjeda.

"Molim vas, razmislite o tome kroz koje stvari je prošao", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak kasno.

"Ali njega je ubio ruski udar, koji je pogodio običnu višespratnicu u Harkovu. Svakim danom ovog rata postaje sve očiglednije šta za njih znači denacifikacija."

Romančenko je rođen 20. januara 1926. godine u Bondarima, u blizini grada Sumi, prema navodima sa spomenika u Buhenvaldu.

Deportovan je u Dortmund 1942, gdje je morao da radi prinudne rudarske radove. Poslije neuspješnog pokušaja bjekstva, poslat je 1943. u koncentracioni logor Buhenvald, gdje je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od 53.000 ljudi.

Potom je poslat u Peneminde na ostrvu Usedom u Baltičkom moru, gdje je radio kao prinudni radnik na raketnom programu V2 u koncentracionom logoru Dora-Mitelbau i koncentracionom logoru Bergen-Belsen, navodi se u saopštenju.

"Stravična smrt Borisa Romančenka pokazuje koliko je rat u Ukrajini opasan za preživjele iz koncentracionih logora", navodi se u saopštenju. "Žalimo zbog gubitka bliskog prijatelja."

Prema spomen obilježju, Romančenko je dugi niz godina bio potpredsjednik Međunarodnog komiteta Buhenvald-Dora, posvećujući se dokumentovanju nacističkih zločina.

Ministarstvo spoljnih poslova i odbrane Ukrajine osudili su smrt.

"Putin je uspio da ostvari ono što čak ni Hitler nije mogao", objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na svom Tviter nalogu.

XS
SM
MD
LG