Linkovi

Prevrnuo se brod sa migrantima u Grčkoj, najmanje 79 stradalih


Radnici službe hitne pomoći prenose preživjelog poslije brodoloma u gradu Kalamata u Grčkoj, 14. juna 2023. (Foto: AP /Thanassis Stavrakis)
Radnici službe hitne pomoći prenose preživjelog poslije brodoloma u gradu Kalamata u Grčkoj, 14. juna 2023. (Foto: AP /Thanassis Stavrakis)

Ribarski brod koji je prevozio migrante ka Evropi prevrnuo se i potonuo nadomak obale Grčke u srijedu. Najmanje 79 migranata se utopilo, a više desetina je nestalo u jednoj od najtežih nesreća te vrste ove godine, saopštile su grčke vlasti.

Obalska straža, mornarica i trgovački brodovi i avioni učestvuju u velikoj spasilačkoj operaciji koja će se nastaviti i noćas. Ne zna se koliko se putnika i dalje nalazi u vodi ili je zarobljeno u brodu, ali prema prvim izvještajima, na njemu je možda bilo više stotina ljudi.

Vlasti su saopštile da su do sada spašene 104 osobe nakon što se brod prevrnuo u međunarodnim vodama, na oko 75 kilometara jugozapadno od grčkog južnog poluostrva Peloponez. To mjesto je blizu najdubljeg dijela Sredozemnog mora, a ta dubina mogla bi da spriječi sve pokušaje da se potonuli brod pronađe.

Dvadeset petero preživjelih je hospitalizovano sa simptomima hipotermije.

U južnoj luci Kalamata, oko 70 iscrpljenih preživjelih putnika smješteno je u velikom skladištu, i pokušalo da se utopli u vrećama za spavanje i ćebadima koje su donijeli spasioci, dok radnici hitne pomoći postavljaju šatore ispred skladišta za sve kojima je potrebna pomoć ljekara.

Katerina Tsata, lider grupe volontera Crvenog krsta u Kalamati, kazala je da je migrantima pružena i psihološka podrška. "Pretrpjeli su težak udarac, i fizički i mentalno", navela je.

Grčka obalska straža navodi da je, do sada, iz mora izvučeno 79 tijela. Među preživjelima su 30 ljudi iz Egipta, desetero Pakistanaca, 25 Sirijaca i dvoje Palestinaca.

Vjeruje se da je brod koji je plovio ka Italiji isplovio iz Tobruka u istočnoj Libiji. Ta zemlja je potonula u haos poslije pobune, koju je podržao NATO, u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Moamer Gadafi 2011. godine. Krijumčari ljudima koriste nestabilnost u zemlji a Libija je postala jedna od glavnih polaznih tačaka za ljude koji pokušavaju da se domognu Evrope oslanjajući se na brodove krijumčara.

Predsjednik prelazne vlade Grčke, Joanis Sarmas, proglasio je tri dana nacionalne žalosti. "Sve naše misli biće usmjerene na žrtve surovih krijumčara koji eksploatišu ljudsku nesreću", poručio je.

Ruta za migrante od Sjeverne Afrike do Italije preko centralnog Mediterana je najopasnija na svijetu, prema podacima Agencije UN za migrante, koja je registrovala više od 17.000 smrtnih slučajeva i nestanaka na tom dijelu mora od 2014.

XS
SM
MD
LG