Linkovi

Prevencija kriminala tinejdžerskih bandi, primjer Arlingtona


Sunčano subotnje poslijepodne ispunjeno je sportom. Godišnji nogometni turnir skupine Arlington County Gang Task Force, radne skupine za borbu protiv bandi u okrugu Arlington, dio je široke strategije za odvraćanje tinejdžera od kriminala u virginijskim predgrađima Washingtona. Robert Vilchez je koordinator tog programa.

“Vjerujem da na problem kriminalnih bandi nije imun niti jedan okrug, niti jedan grad. Ugroženo je svako dijete, s tim da su neki opasnosti izloženi više, neki manje.”

Osamdesetpet posto bandi na području Arlingtona, kažu u arlingtonskoj policiji, Latino su bande.

Jedna od njih je Mara Salvatrucha Gang ili MS-13. Počela je u Los Angelesu i onda se proširila u druge dijelove Sjedinjenih Država, Kanadu i Meksiko. Upušta se u razne aktivnosti – od običnih uličnih krađa do trgovine ljudima, drogama i ubojstvima po narudžbi.

“Park kraj kojega smo upravo prošli poznat je po nekim njihovim aktivnostima,” govori kapetan arlingtonske policije Brian Berke.

Broj članova poznatih bandi, kaže Berke, opao je u području – s nekoliko stotina, početkom 90-ih godina, na samo oko stotinu, danas. Berke taj pad pripisuje angažiranosti policijskih snaga u suzbijanju kriminala i činjenici da je uvedeno više od 300 obrazovnih i preventivnih programa.

“Nije to nešto nad čime možemo obznaniti konačnu pobjedu jer kad bismo sada popustili, prestali obraćati pažnju na njih i njihove aktivnosti, odmah bi se vratili i opet čvrsto zauzeli svoja uporišta.”

Nogometni je turnir prilika za kontakt i zbližavanje s mladima koji su izloženi rizicima. Rick Rodriguez je narednik u arlingtonskoj policiji.

“Jednom kad se priklonite nekoj bandi,” kaže Rick Rodriguez, narednik u arlingtonskoj policiji, “bilo kao puni član bilo kao njihov vanjski suradnik, koji se voli družiti s njima, prije ili kasnije ona vas prisvaja, postajete njeni i ne donosite više vlastite odluke.”

Organizatori turnira kažu da njihova poruka nailazi na odjeka kod mladih ljudi.
“Mislim da je poruka dobra i pozitivna jer tinejdžeri su ponekad silom uvučeni u bande i u sve što one rade. Loš izbor za mlade, ali teško je izvući se,” priča 16-godišnji Rodrigo Neiro koji je došao iz Salvadora.

“Što brže i bolje budemo na ovome radili, to bolje,” kaže koordinator programa Robert Vilchez.

Ohrabren je, dodaje, uspjehom koji su ostvarili u zadnjih sedam godina. Ali, ističe i da borbi u suzbijanju bandi nema kraja; ipak, jednostavnim dopiranjem do djece ostvarili ste već polovicu uspjeha.
XS
SM
MD
LG