Linkovi

Pretres o NLO u Kongresu: Pentagon riješen da utvrdi porijeklo fenomena


Zamjenik direktora Mornaričke obavještajne agencije Scott Bray pokazuje neidentifikovani leteći fenomen na snimku, tokom pretresa na Capitol Hillu, 17. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)
Zamjenik direktora Mornaričke obavještajne agencije Scott Bray pokazuje neidentifikovani leteći fenomen na snimku, tokom pretresa na Capitol Hillu, 17. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)

Dvojica visokih zvaničnika američkih obavještajnih službi izjavili su u utorak da je Pentagon riješen da utvrdi porijeklo "neidentifikovanih vazdušnih fenomena", poznatijih kao NLO - ali su priznali da dosta toga vlada još ne može da objasni.

Zvaničnici Ronald Moultrie i Scott Bray pojavili su se pred pododborom za obavještajna pitanja na prvom javnom kongresnom pretresu u SAD o toj temi održanom u proteklih pola vijeka. Prije 11 mjeseci u vladinom izvještaju je dokumentovano više od 140 slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena ili NVF-a, koje su američki piloti primijetili od 2004. godine.

Bray, zamjenik direktora Mornaričke obavještajne službe, kaže da se broj slučajeva NVF-a koje je novoformirana radna grupa Pentagona zvanično zavela u svoj katalog, povećao na četiri stotine. Obojica zvaničnika su pažljivo birala riječi opisujući rad te specijalne grupe, uključujući i pitanje mogućeg vanzemaljskog porijekla letjelica. Bray je rekao da analitičari Pentagona i obavještajnih agencija nisu isključili tu mogućnost.

Međutim također je rekao:"Radna grupa nije otkrila nikakve materijale, ništa što bi nagovijestilo da je u pitanju nešto vanzemaljskog porijekla".

U "preliminarnoj procjeni" koju je 2021. godine objavila kancelarija direktora nacionalnih obavještajnih službi i radna grupa američke mornarice saopšteno je da je oko 80% slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena koji su razmotrni snimljeno putem više instrumenata.

Obojica zvaničnika su obećala da će Pentagon "pratiti dokaze kuda god da vode", i jasno stavio na znanje da je osnovni interes da se odgovori na moguće prijetnje nacionalnoj bezbjednosti.

"Znamo da su naši pripadnici naišli na neidentifikovaned vazdušne fenomene, a budući da NVF predstavljaju potencijalne rizike za bezbjednost letenja i opšti bezbjednosni rizik, riješeni smo da ustanovimo njihovo porijeklo", rekao je Moultrie koji je na čelu najnovijeg tima za istragu NVF kao podsekretar za obavještajna pitanja i bezbjednost u Pentagonu.

Bray je prikazao dva video snimka NVF. Na jednom se vide svjetleći objekti u obliku trougla na nebu, za šta je kasnije zaključeno da su vizuelni efekat svjetla koje prolazi kroz naočale za noćno posmatranje. Na drugom se vidi sjajni, okrugli objekat koji munjevitom brzinom prolazi pored prozora kabine vojnog aviona. Bray kaže da još nema objašnjenja za taj događaj.

Izvještaj iz 2021. uključio je neke NVF koji su otkriveni u prethodno objavljenom videu Pentagona na kome se vide zagonetni leteći objekti koji po brzini i sposobnosti manevrisanja prevazilaze poznatu tehnologiju avijacije, i nemaju vidljiva sredstva pogona ili površine za kontrolu letenja. Bray je izjavio da ti incidenti, uključujući događaj koji su piloti američke mornarice opisali kao "leteće bombone tik-tak" su među slučajevima koji se i dalje karakterišu kao "neriješeni."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG