Linkovi

Presuda za ubistvo 11 ljudi u sinagogi u Pittsburghu - najtežem napadu na Jevreje u istoriji SAD


Hitne službe ispred sinagoge Drvo života u Pittsburghu, 27. oktobra 2018. (Foto: AP/Gene J. Puskar)
Hitne službe ispred sinagoge Drvo života u Pittsburghu, 27. oktobra 2018. (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Kamiondžija, antisemita Robert Bowers proglašen je krivim za upad u sinagogu i ubistvo 11 vjernika u Pittsburghu - najsmrtonosniji napad na Jevreje u američkoj historiji, za šta bi mogao da bude osuđen na smrt.

Osuđujuća presuda se očekivala budući da su i njegovi sopstveni advokati na početku suđenja priznali da je napao i ubio vjernike u sinagogi Drvo života, 27. oktobra 2018. Porotnici sada treba da odluče da li 50-godišnji Bowers treba da bude osuđen na smrt ili doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje. Očekuje se da finalna faza suđenja, određivanje kazne, traje nekoliko nedelja.

Bowers je prglašen krivim za svaku od 63 tačke optužnice, koja obuhvata zločine iz mržnje i kršenje prava na vjeroispovjest. Njegovi advokati su ponudili priznanje krivice u zamenu za kaznu doživotne robije, ali su tužioci to odbili, odlučili da odu pred sud i zatraže smrtnu kaznu. Većina porodica žrtava je podržala tu odluku.

Prikaz suđenja 30. maja 2023. (Foto: AP/David Klug)
Prikaz suđenja 30. maja 2023. (Foto: AP/David Klug)

Porota je vijećala oko pet sati, tokom dva dana, prije nego što je donijela presudu.

Bowers je sveto, vjersko mjesto pretvorio u "lovište", napadajući svoje žrtve samo zbog njihove religije, rekla je tužiteljka Mary Hahn porotnicima u četvrtak. Pročitala je imena svih 11 žrtava i pozvala porotu da ga "pozove na odgovornost u ime onih koji ne mogu da svedoče."

Robert Bowers, vozač kamiona, osuđen je za ubistvo 11 i ranjavanje 7 osoba u sinagogi u oktobru 2018. godine. Foto (AP-Pennsylvania Department of Transportation)
Robert Bowers, vozač kamiona, osuđen je za ubistvo 11 i ranjavanje 7 osoba u sinagogi u oktobru 2018. godine. Foto (AP-Pennsylvania Department of Transportation)

Bowers, koji je bio naoružan poluautomatskom puškom AR-15, također je ranio sedam osoba, među kojima petero policajaca.

Tužioci su predstavili dokaze o njegovom duboko ukorijenjenom animozitetu prema Jevrejima i imigrantima. Tokom 11 dana suđenja, porotnici su saznali da je Bowers pisao, dijelio ili označavao da mu se dopada brojne objave sa antisemitskim i rasističkim sadržajem na platformi za društvene mreže Gab, popularnoj kod ekstremne desnice, i hvali Hitlera i holokaust. Bowers je rekao policiji da "svi Jevreji treba da umru", rekla je tužiteljica Hahn.

Preživjeli su svjedočili o užasu koji su osjetili tog dana. Jedna žena je ispričala kako je pogođena u ruku a zatim shvatila da je njena 97-godišnja majka ubijena, pored nje.

Pošto je Bowersova krivica utvrđena, preživjeli i članovi porodica žrtava sada će porotnicima govoriti koliko je težak efekat njegovih zločina. Kaznena faza trebalo bi da počne poslije nedjelju dana.

Bowersovi advokati u ovoj fazi nisu iznijeli odbranu, i nagovijestili su da će se koncentrisati na pokušaj da mu spasu život. Planiraju da uvedu dokaze da Bowers ima šizofreniju, epilepsiju i moždana oštećenja. Advokat odbrane Judy Clarke je također pokušala da dovede u pitanje njegov motiv, nagovijestivši porotnicima da ga na pucnjavu nije navela vjerska mržnja već zabluda da Jevreji vrše genocid tako što pomažu izbjeglicama da se nastane u Sjedinjenim Državama.

Sinagoga "Drvo života" zatvorena je od pucnjave, a postoje prijedlozi da se potpuno rekonstruiše i na njenom mjestu sagradi kompleks koji će sadržati muzej, spomenik žrtvama i centar za borbu protiv antisemitizma.

Suđenje je održano tri godine pošto je predsednik Biden tokom kampanje 2020. rekao da će raditi na tome da ukine smrtnu kaznu na federalnom nivou i u državama koje je još primenjuju. Njegov sekretar za pravosuđe Merrick Garland je privremeno suspendovao izvršenje smrtnih kazni da bi razmotrio politiku i procedure. Međutim, federalni tužioci se snažno zalažu za to da se izvrše već izrečene smrtne kazne, a u nekim slučajevima traže smrtnu kaznu za zločine kao što je ovaj koji je počinio Bowers.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG