Linkovi

Presuda saveznog suda oko imigracijskog zakona Arizone početak je dužeg procesa


Arizona najavila tužbu na odluku suda da blokira neke najkontroverznije odredbe novog, rigoroznijeg imigracijskog zakona koji na snagu stupa danas

savezni sud u Arizoni blokirao je primjenu nekih od najkontroverznijih odredbi novog, rigoroznijeg zakona o imigraciji u toj saveznoj državi, poput one da tamošnja policija može provjeravati imigracijski status osoba koje im se učine sumnjive te da imigranti moraju sa sobom imati identifikacijske isprave. Washington Post prenosi izjavu guvernerke Arizone, republikanke Jan Brewer koja kaže da će njena savezna država uložiti tužbu na sudsku presudu.

„Znali smo da će se jedna od strana žaliti na presudu. Ovo je tek početak procesa. Oni nisu čuli glavne značajke zakona. Radi se tek o blokadi, privremenom nalogu“, pojasnila je. Washington Post prenosi i reakciju saveznog Ministarstva pravosuđa koje smatra da je sud ispravno presudio kad je blokirao stupanje na snagu ključnih odredbi zakona koji je postao poznat i po skraćenici SB 1070.

Prije objavljivanja presude aktivističke organizacije za imigrante planirale su razne manifestacije građanskog neposluha, a sada neki kažu da su zadovoljni djelomičnom blokadom. No isto tako, navodi Washington Post, oni su svjesni da je presuda privremena te da su pitanja koja su dovela do novog imigracijskog zakona u Arizoni još uvijek aktualna.

Takav stav odražava se i u naslovu Los Angeles Timesa koji kaže: Presuda suda najvjerojatnije neće promijeniti imigracijsku politiku“. Ovaj dnevnik ponavlja da u Sjedinjenim Državama boravi oko jedanaest milijuna ilegalnih imigranata koji obavljaju slabije plaćene poslove za koje su Amerikanci u pravilu nezainteresirani. Deportacija svih njih je nemoguća, a bez nacionalne osobne iskaznice, koja se teško može krivotvoriti, nema sigurnog načina da se poslodavci spriječe u zapošljavanju ilegalnih imigranata, podsjeća Los Angeles Times.

Christian Science Monitor u današnjem izdanju fokusira se na jednu od najznačajnijih kongresnih izbornih utrka u kojoj se čelnik demokrata u Senatu Harry Reid nadmeće za još jedan mandat. Prije svega nekoliko tjedana, ističe ovaj list, ankete su pokazivale da Reid zaostaje jedanaest bodova za Sharron Angle, koja uživa potporu konzervativnog pokreta Tea Party. Međutim, nove ankete pokazuju da je sada u prednosti Harry Reid i to sedam posto. Posve očekivano, ovakav razvoj događaja ne sviđa se republikancima koji su sve više frustrirani sa Sharron Angle i njenom kampanjom bez sjaja. Oni se sada pribojavaju da Angle ugrožava ono što su oni smatrali sigurnom pobjedom i umanjuje im izglede za ponovno preuzimanje kontrole nad Senatom.

XS
SM
MD
LG