Linkovi

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni krivice za ratne zločine u Srebrenici i Bratuncu


Naser Orić napušta Sud BiH nakon pravosnažne oslobađajuće presude, 30. novembar 2018.
Naser Orić napušta Sud BiH nakon pravosnažne oslobađajuće presude, 30. novembar 2018.

Drugostepeno vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku ovih snaga, za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u Srebrenici i Bratuncu​​. Presuda je pravosnažna i ne postoji mogućnost žalbe.

U obrazloženju presude Apelaciono vijeće Suda BiH navodi da se iskaz ključnog zaštićenog svjedoka O-1 razlikuje pred prvostepenim i drugostepenim vijećem.

„Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima”, rekao je sudija Tihomir Lukes, prenosi BIRN BiH.

Izlazeći iz sudnice, Orić je prošao kroz masu, sjeo u automobil i napustio Sud BiH. U izjavi na agenciju Patria, Orić je rekao da je riječ o montiranom procesu.

Braniteljica Orića Lejla Čović kaže da je oslobađajuća presuda očekivana.

U izjavi za BIRN BiH, tužilac Miroslav Janjić kaže da svjesno nije bio prisutan u sudnici na objavi presude.

„Da bi bio na izricanju morala bi biti izrečena presuda. Da bi takva presuda bila izrečena morao bi postojati sud. Da bi Sud BiH postojao u sudnici bi trebali biti i Srbi”, obrazložio je tužilac Janjić svoj postupak.

Na objavu presude pred Sud BiH je stiglo oko deset autobusa sa građanima iz Zenice, Tuzle, Goražda...

Objavi presude prisustvovale su žrtave srpske nacionalnosti, koje su nezadovoljne oslobađanjem Orića krivice za ratne zločine.

Sa druge strane, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žene-žrtve rata iz Višegrada, ističe zadovoljstvo ishodom procesa, rekavši da je pravda zadovoljena.

​U septembru ove godine je počeo obnovljeni postupak protiv Orića i Muhića, a kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, za ubistvo trojice zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Postupak je počeo nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo žalbe tužioca i ukinulo oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra 2015. godine optužnicu koja optužene Nasera Orića i Sabahudina Muhića tereti za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Naser Orić i dr., vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH je 9. oktobra 2017. godine izreklo presudu prema kojoj su optuženi Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbe za krivično djelo ratni zločini protiv ratnih zarobljenika.

Navedeni su oslobođeni krivice uz obrazloženje da iskaz ključnog svjedoka pod pseudonimom O-1 nije vjerodostojan.

Ranije su Orićeva i Muhićeva odbrana zatražile oslobađajuću presudu, dok je Državno tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni krivim.

XS
SM
MD
LG