Linkovi

Prestaju deportacije ilegalnih useljenika - ako po dolasku u Ameriku nisu prekršili zakon


Gustavo Torres da njegova zajednica neće glasati za Obamu ako se 'ovako nastavi s deportacijama'
Gustavo Torres da njegova zajednica neće glasati za Obamu ako se 'ovako nastavi s deportacijama'

Ira Mehlman: "Kongres ne može i ne smije dopustiti vladi da uzurpira ovlast koja je njegova – a to je definiranje imigracijske politike. Zadatak vlade je da primjeni zakone koje je Kongres usvojio. Da li joj se oni sviđaju ili ne, nije bitno, ali ona ih po ustavu mora primijeniti."

Posljednjih godina u Americi su bile učestale deportacije ilegalnih useljenika. No, vlada je sada najavila jednu promjenu – deportirat će se samo stranci koji su ušli ilegalno, a u Americi su potom bili osuđeni za neko kazneno djelo, te oni koji se smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Organizacije koje se bore za prava ilegalnih useljenika sretne su zbog ove promjene, ali pozivaju predsjednika Baracka Obamu da učini više za useljenike općenito. Protivnici ove mjere kažu da je predsjednik države, neslužbeno, amnestirao strance koji su već svojim ulaskom u Ameriku prekršili zakon koji zabranjuje ilegalni prelazak državne granice.

Pred američkim imigracijskim sudovima je oko 300 tisuća predmeta. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano najavila je da će od sada naglasak biti na deportacijama stranaca koji su – za svog boravka u Sjedinjenim Državama – prekršili zakon. Ilegalni useljenici koji nisu prekršili zakon – a tih je ogromna većina – mogu ostati u Americi, a možda će dobiti i šansu da, s vremenom, postanu njezini državljani.

Gustavo Torres iz organizacije Casa de Maryland, koja predstavlja interese imigranata, pozdravio je ovu promjenu: "Vlada je odlučila dopustiti useljenicima, koji su ovdje došli bez dokumenata, da ovdje i ostanu. Vlada je svjesna da je njihov ostanak u ovoj velikoj zemlji – koristan. I mi smo vrlo sretni zbog takve vladine odluke."

Neki republikanci, a i organizacije koje smatraju da je ilegalna imigracija velik problem, smatraju da je predsjednik države prekoračio svoje ovlasti. Ira Mehlman iz Federacije za reformu imigracijskog sustava, ne-vladine organizacije koja se protivi ilegalnom useljavanju, kaže da će Zastupnički dom – u kojem su republikanci većina – blokirati ovu predsjednikovu mjeru: "Kongres ne može i ne smije dopustiti vladi da uzurpira ovlast koja je njegova – a to je definiranje imigracijske politike. Zadatak vlade je da primjeni zakone koje je Kongres usvojio. Da li joj se oni sviđaju ili ne, nije bitno, ali ona ih po ustavu mora primijeniti."

Ira Mehlman kaže da cijenu ilegalnog useljavanja u Ameriku snosi svaki građanin: "Neki kažu da su ilegalni useljenici jeftina radna snaga. Nisu, oni su subvencionirana radna snaga. Ako stranac ovdje radi za najminimalniju nadnicu, onda njemu netko mora pomoći da ovdje preživi. Ako ta osoba dovede u Ameriku djecu, onda netko mora platiti za njihovo školovanje. Isto je sa zdravstvom. Onaj tko zapošljava te ljude, cijenu svega toga jednostavno prebaci na poreznog obveznika."

Odluka administracije predsjednika Obame da se ne deportiraju stranci koji su ilegalno ušli u Ameriku, ali nisu prekršili zakon, dolazi godinu dana prije nacionalne izborne kampanje. Republikanci optužuju predsjednika da je iz tog razloga 'amnestirao' stotine tisuća ljudi koji ilegalno žive i rade u Americi.

S druge strane, organizacije koje predstavljaju imigrante, žele da Obama učini više. One predsjedniku zamjeraju što je u posljednje tri godine iz Sjedinjenih Država deportirano više od milijun ilegalnih imigranata. Gustavo Torres o tome kaže: "Ako nastavi tako, sumnjam da će latino-zajednica za njega glasati."

Inače, s rastom deportacija iz Amerike, opao je i broj ilegalnih ulazaka u zemlju.

XS
SM
MD
LG