Linkovi

Reporteri bez granica: Kina, Iran , Kuba najgori


Logo grupe
Logo grupe

Izvještaj o slobodi medija u svijetu Reportera bez Granica

Grupa za praćenje medija u svijetu Reporteri bez granica, su nazvali predsjednike Kine, Kube i Irana, najgorim medju 40 najgorih kada je upitanju gušenje slobode medija.


Lista je objavljena jutros , u znak obilježavanja Svjetskog Dana Slobode Medija. Ostali koji kotiraju visoko na ovoj nelaskavoj listi, su predsjednik Rusije Vladimir Putin, lider Sjeverne Koreje Kim Jong Il, te burmanski lider Than Shwe.

Predstavnici grupe kažu takodjer da su lideri koji su se našli na listi, moćni, opasni, nasilnici, i iznad zakona. Ostali lideri na listi najgorih su čelnici Talibana, čelnici narko'kartela u Meksiku,Obrambene snage Izraela, separatistička grupa iz Baskije, ETA, predstavnici militantne palestinske grupe Hamas, te privatne milicije na Filipinima.

Ove godine, medjutim, s liste su skinute iračke islamističke grupe, jer, kažu u Reporterima bez granica, iako se nasilje nastavlja, novinari nisu više meta.

Prema izvještaju grupe, u 2009. godini je devet novinara ubijeno, a gotovo 300 ih je u zatvoru u raznim zemljama svijeta.

XS
SM
MD
LG