Linkovi

Srednjeistočni problem se prenosi s predsjednika na predsjednika


Nijedan predsjednik Sjedinjenih Država nije uspioo postići trajni mir na Srednjem istoku, iako su neki bili uspješniji od drugih. Dok se Izraelci i Palestinci spremaju da ovoga utorka obnove direktne razgovoreevo uviida i u to šta su postigli bivši predsjednici i da li je predsjednikObama u boljoj situaciji od svojih prethodnika da postigne mir.
U svakom slučaju, brojni lideri, i to ne samo američki, brojni pokušaji... ali na Srednjem istoku još nema trajnog mira.


Specijalni izaslanik predsjedika Obame za Srednji istok, George Mitchell kaže da ovo ne smije obeshrabriti Sjedinjene Države.

Mir je u toj mjeri važan da jednostavno - zaista ne pretjerujem -da se ovo mora nastaviti bez obzira na prethodne neuspjehe.Toliko je dragocjen.

Predsjednik Obama je u govoru u Kairu, šest mjeseci nakon inauguracijeobećao da će insistirati na dvodržavnom rešenju.

To je u izraelskom interesu, palestinskom interesu, američkom interesu i interesu svijeta. Zbog toga lično namjeravam nastaviti se zalagati za dogovor, uz sve strpljenje i posvećenost koju takav zadatak zahtijeva.

Profesor na Univerzitetu „Notre Dame", Michael Desch, poput mnogih stručnjaka za Srednji istok, kaže da ne vjeruje da će direktni razgovori koji počinju ovih dana biti uspješni. On objašnjava da je jedna od prepreka palestinska ekstremistička organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze i - kako se izrazio - ustezanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da prihvati ideju dvodržavnog rješenja.

Optimista bi mogao reći da je predsjednik Obama posvećen ovoj temi, da je održao historijski govor u Kairu obrativši se arapskom i islamskom svijetu i da se time počeo baviti relativno rano u svom prvom predsjedničkom mandatu. Ipak, mislim da su strukturalne smetnje za uspjeh mirovnih pregovora jednostavno ogromne.

Izaslanik Mitchell kaže da je uvjeren da će predsjednik uspjeti, iako sam predsjednik priznaje da je rezultat neizvjestan i da je cilj sporazum o glavnim pitanjima za godinu dana. Gospodin Mitchell medjutim dodaje da se
to neće dogoditi, jer će na kraju isteći vrijeme. U tome je velika razlika.

Robert Danin, Vijeća za inostrane odnose, ističe da je Obama prešao gotovo polovinu svog prvog mandata. On smatra da je to prednost.

Predsjednik Obama i dalje određuje poteze. Prethodni predsjednici su se nalazili pred zidom. Nalazili su se na kraju svojih mandata i strane u sukobu su bile svjesne toga.

Danin objašnjava da ne vjeruje da izraelski i palestinski lideri žele naljutiti američkog predsjednika ili praviti probleme predsjedniku koji bi mogao biti na položaju još dvije do šest godina. Naravno, nitko ne garantira drugi mandat:
Robert Danin, Vijeće za analizu odnosa sa inostranstvom:

Mislim da to nije groblje za američke predsjednike, ali postizanje izraelsko-palestinskog mira, arapsko-izraelskog mira, nije stvar unutrašnje politike koja donosi glasove.


Predsjednik Jimmy Carter je 1978. doveo egipatskog predsjednika Anaara Sadata i izraelskog premijera Menahema Begina da sklope sporazum u Camp Davidu. Predsjednik George Herbert Bush je 1991.godine sudjelovao na madridskoj mirovnoj konferenciji, na kojoj su bili i izraelski i ključni arapski lideri.
Nijedan od tih predsjednika nije ponovo izabran.
Ratovi u Iraqu i Afganistanu, ekonomija, izbori i druge teme, odvlače pažnju od srednjeistočnog mira.
Ian Lustick, profesor na Univerzitetu države Pennsylvania, kaže da to otežava sklapanje palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma.

Teško je zamisliti da će predsjednik Obama čak i u najpovoljnijim okolnostima uspjeti riješiti taj problem, ili da će biti u stanju da se posveti isključivo tom pitanju u dužem periodu iduće godine, a što bi bilo gotovo neophodno. , kaže Lustick.

XS
SM
MD
LG