Linkovi

SAD: Zna se.... Hillary i Trump


Nakon ubjedljive pobjede njujorškog milijardera na Floridi, domaćem terenu senatora Marca Rubia, Rubio se povukao iz dalje utrke za stranačku nominaciju.

Vodeći predsjednički kandidati Donald Trump, Republikanac, i Hillary Clinton, Demokrata, ubjedljivi su pobjednici jučerašnjih primarnih glasanja za stranačku nominaciju, održanih u više američkih saveznih država. Zbog Trumpove pobjede na Floridi, njegov stranački protukandidat Marco Rubio, senator iz te savezne države, saopštio je da odustaje od dalje kampanje . John Kasich pobijedio je u Ohaju, saveznoj državi koju vodi kao guverner, i tom pobjedom ostao u utrci za stranačku nominaciju.

"Ovo je bilo sjajno veče, sjajno.....“ - za Donalda Trumpa svakako. Dobio je najviše glasova na Floridi, u Sjevernoj Karolini i Illinoisu. Ne griješi prognozirajući pobjede:

"Mislim da ćemo još imati velikih pobjeda. I što je važnije nego bilo što drugo, sinoć smo ponovo počeli pobjeđivati."

Nakon ubjedljive pobjede njujorškog milijardera na Floridi, domaćem terenu senatora Marca Rubia, Rubio je izbačen iz dalje utrke za stranačku nominaciju. Najavljući da odustaje, on je upozorio:

"Americi je potreban rezonantan, dinamičan pokret konzervativaca, temeljen na principima i idejama, a ne na strahu, bijesu, ljudskim frustracijama."

Sinoćnim ishodom zadovoljan je i guverner Ohia John Kasich, Republikanac. Pobijedio je i održao živim izglede da se i dalje bori za predsjedničku nominaciju. Simpatizerima je poručio:

"Iskoračili smo jednu stopu ispred drugih i želim vas podsjetiti i noćas da se neću niskim udarcima boriti za najznačajniji ured naše žemlje."

Kampanja među Republikancima svedena je na tri kandidata. Ted Cruz se i dalje smatra najvećim konkurentom Donaldu Trumpu. Za Cruza, drugog među trojicom....,

".....Idući dalje izbor je jednostavan. Da li želite kandidata koji drži do zajedničkih vrijenosti, ili kandidata koji decenijama ne poštuje naše vrijednosti?"

Odgovor na tu dilemu daće naredna unutarstranačka glasanja. Na drugoj strani, Demokratskoj, dilema je malo. Vodeća Hillary Clinton pobijedila je na Floridi, u Sjevernoj Karolini i Ohiu. Uvjerana je da....

"....Ako prihvatamo jedni druge sa poštovanjem, ljubaznošću i ljubavi umjesto nipodaštavanja i licemjerja, ako podstičemo jedni druge, a ne rušimo se međusobno, nema ničega što ne možemo postići zajednički."

Njen stranački konkurent Bernie Sanders ostaje u utrci:

"Ova kampanja ide dobro jer slušamo što govore obični Amerikanci, a ne samo bogati donatori."

Sa jučerašnjim pobjedama Hillary Clinton je još više odmakla Berni Sandersu i veliki je korak bliže da osigura predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

SAD: Zna se.... Hillary i Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG