Linkovi

SAD: Da li će Indiana biti kraj kandidature Teda Cruza?


Nadaju se nominaciji:Hillary Clinton, Bernie Sanders, Ted Cruz i Donald Trump danas u Indiani
Nadaju se nominaciji:Hillary Clinton, Bernie Sanders, Ted Cruz i Donald Trump danas u Indiani

Za analitičare pobjeda Donalda Trumpa u Indiani je korak nužan za pobjedu i stranačku nominaciju već u prvom krugu glasanja na konvenciji Republikanske stranke.

Za Donalda Trumpa, ubjedljivo vodećeg predsjedničkog kandidata Republikanaca, današnje primarno, unutarstranačko glasanje u američkoj saveznoj državi je ključno odmjeravanje popularnosti sa Tedom Cruzom, uveliko zaostalim konkurentom za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Ukoliko pobijedi, Trumpu će biti otvoren put da osigura nominaciju i prije stranačke konvencije koja će biti održana sredinom jula. Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokrata, takođe je u Indiani, fokusirana na Trumpa kao njenog konkurenta na novembarskim predsjedničkim izborima. Kompletniji rezultati glasanja u Indiani, gdje je glasanje u punom jeku, biće poznati, zbog razlike u vremenu između SAD i Evrope, tek za nekoliko sati.

Pobjedom u Indiani samouvjereni Donald Trump će se naći na samoj ivici potpunog zaokruživanja kandidature za predsjedničku nominaciju Republiaknske stranke.

A nakon toga...

"Zaista je vrlo bitno da pobijedim jer će to nam to omogućiti nove donacije za stranku, za kampanje za izbor senatora i zastupnika, i za mnoge druge korisne stvari za Republikansku stranku umjesto da trošimo vrijeme na kandidate, Cruza i Kasicha, koji nemaju ni matematičkih šansi da osiguraju nominaciju."

Donald Trump je u Indianu došao nakon pet prošlonedjeljnih ubjedljivih pobjeda u pet saveznih država.

Ted Cruz se ne predaje. U Indiani je vodio vrlo snažnu kampanju, sa nadom da Trump neće tu, a ni u preostalim saveznim državama, dobiti dovoljan broj delegatskih glasova potrebnih za nominaciju već u prvom krugu glasanja na stranačkoj konvenciji. Cruz o tome kaže:

"Ja neću, a ni Donald Trump neće dobiti 1.237 delegatskih glasova. I glasanje u Indiani biće snažan glas koji će to potvrditi vrlo jasno."

Za analitičare pobjeda Donalda Trumpa u Indiani je korak nužan za pobjedu i stranačku nominaciju već u prvom krugu glasanja na konvenciji Republikanske stranke.

John Fortier, analičar Centra za međustranačku politiku, ističe:

"Donald Trump, kako ja mislim, mora pobijediti u tom prvom krugu sa unaprijed osiguranih 1.237 delegatskih glasova, ili možda i kojim manje, ali uz podršku nekih delegata na samoj konvenciji. Ako glasanje o nominaciji uđe u drugi, ili treći krug, to će potencijalno biti nepovoljno po Trumpa."

I Hillary Clinton je stigla u Indianu nakon četiri pobjede u 5 prošlonedeljnih glasanja. Sada svoju pažnju usmjerava na Donalda Trumpa, kao najvjerovatnijeg konkurenta na predsjedničkim izborima početkom novembra:

"Gospodin Trump me optužuje da igram na žensku kartu. Ako je zalaganje za zdravstvenu njegu žena, plaćeno porodiljsko bolovanje, plate jednake platama Amerikanaca, igranje na žensku kartu, ja igram na tu kartu."

Izgledi Hillary Clinton za pobjedu nad stranačkim konkurentom Bernie Sandersom nisu veliki, prilično su izjednačeni.

Mada ukupno uveliko zaostaje, Sanders obećava da će se boriti do samog kraja unutarstranačkih primarnih glasanja:

"Vjerujemo da smo u jakoj poziciji da pobijedimo u više preostalih glasanja. Imamo izvrsne šanse da pobijedimo u Kaliforniji, saveznoj državi sa najviše delegatskih glasova."

Vrijeme Bernie Sandersu izmiče sve brže. Hillary Clinton je osigurala toliko delegatskih glasova da je gotovo nemoguće izbiti joj iz ruku predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

SAD: Da li će Indiana biti kraj kandidature Teda Cruza?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG