Linkovi

SAD: Primarna glasanja završena, dileme ostaju


Za koga glasati? Dilema će potrjati do početka novembra.

Nakon jučer završenih glasanja u više saveznih država, članovi porodice Burgos iz Los Angelesa do novembra će pratiti istupe stranačkih kandidata i odlučiti za koga glasati.

Glasači u Kaliforniji ocjenjuju primarno, unutar-stranačko glasanje za predsjedničke kandidate kao iskustvo kroz koje nikada ranije nisu prošli. To se odnosi i na mnoge glasače, useljenike u Sjedinjene Države. Za jednu hispaničku porodicu u Los Angelesu, najkraći je rezime njihovog iskustva sa procesom izbora stranačkog predsjedničkog kandidata.... teška i složena dilema za koga glasati.

Mnogo razgovora, diskusija, čitanja i gledanja medijskih izvještaja, komentara i analiza prethodilo je prvom glasanju Monice Burgos i članova njene porodice sa pravom glasa. Monica Burgos, odnedavno punoljetna i prvi put glasačica, kaže:

"U mojoj porodici bilo je dosta konfuzije i dilema kome dati glas. Bilo je i dosta frustracija.

Frustracije, razočarenja odnosili su se na kandidate koji su se povukli iz preliminarnih izbora. Ni za Mariu Elenu-Burgos, američku državljanku meksičkog porijekla, nije bilo jednostavno:

"Dobrih opcija je bilo malo i zaista, zaista smo morali analizirati koji od kandidata nudi bolje, više, nama bliže. I to je bilo stvarno teško."

Rene Burgos, američki državljanin porijeklom iz Salvadora, ističe detalj oko kojeg je porodica bila složna:

"Bilo nam je jasno, na kraju, kojeg kandidata ne želimo."

Burgosovi nisu željeli glasati za Donalda Trumpa, Republikanca, mada su oni članovi Republikanske stranke. Mnoge Trumpove izjave i ocjene bile su neprihvatljive za njih.

Maria Elena-Burgos ističe još jednu okolnost, krajnji ishod procesa stranačke nominacije:

"Bila sam zbunjenja i zato što ne znam kakav će biti konačni ishod."

Nju i druge glasače zbunjuje činjenica da je ime Johna Kasicha, Republikanca, još uvijek na glasačkom listiću mada je on odustao. Maria-Elena je glasala za njega da na taj način kaže da je protiv Trumpa.

Članovi porodice Burgos obično glasaju istovjetno. Monica Burgos jučer je glasala različito:

"Nisam glasala ni za jednog Republikanca. U praznu glasačku rubriku upisala sam ime Bernie Sandersa."

A kako će glasati u novembru, na predsjedničkim izborima?

Maria Elena-Burgos, razmišlja na ovaj način:

"Ne volimo zbog mnogo čega Hillary Clinton, ali ja ću, možda, glasati za nju."

Rene Burgos misli da još uvijek ima vremena da Donald Trump dokaže da je dobar predsjednički kandidat:

"On još uvijek ima šansi jer on nije političar od karijere. Može mnogo toga da shvati i nauči. Lako je reći.... izgradiću zid duž meksičke granice ili napraviću Ameriku velikom.... ali kako? On mora pokazati kako to misli, šta su njegovi planovi."

Nakon primarnih izbora, jučer završenih glasanja u više saveznih država, članovi porodice Burgos sa pravom glasa, i svi drugi glasači, imaće nekoliko mjeseci da prate istupe nominiranih stranačkih kandidata, čitaju, gledaju, razgovaraju međusobno i odluče za koga glasati.

SAD: Primarna glasanja završena, dileme ostaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Komentari (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG