Linkovi

SAD: Podrška Izraelu za predsjedničke kandidate neupitna


„Prijatelji moji, o sigurnosti Izraela nema pregovora."

Prisustvo i govor Donalda Trumpa, vodećeg kandidata za narednog američkog predsjednika među Republikancima, na jučerašnjoj konferenciji uticajnog Komiteta za javne američko-izraelske odnose popraćen je dvostruko - aplauzima i prosvjedima. Trump je jedan od četvoro predsjedničkih kandidata koji su se obratili učesnicima tog skupa, fokusiranog na jačanje veza i odnosa između Sjedinjenih Država i Izraela.

Od samog početka govora Donald Trump je nastojao uvjeriti prisutne da je istinski prijatelj Izraela:

"Ja sam novajlija u politici, ali znam što nam znači država Jevreja."

Ako bi bio izabran za predsjednika, Trump bi američku ambasadu preselio u Jerusalem i poništio ugovor o iranskom nuklernom programu, postignut zalaganjem administracije predsjednika Obame:

"Moj prioritet broj jedan je poderati taj katastrofalni sporazum sa Iranom. Godinama sam u biznisu, znam kako praviti sporazume. Kažem vam, to je katastrofalno po Ameriku, po Izrael, i po cijeli Bliski Istok."

Izvan zgrade u kojoj je održavana konferencija Komiteta za javne američko-izraelske odnose okupila se poveća grupa prosvjednika koji su protiv Donalda Trumpa.

Eleanor Goldfield sita je onoga što govori njujorški milijarder:

"Čuli smo svašta od Donalda Trumpa. To je samo mržnja, licemjerje, to je rasizam i fašizam, i ja nemam ni želje ni interesa da ga slušam više."

Na drugoj strani bili su oni koji podržavaju Donalda Trumpa. Rabin Aaron Mehlman kaže:

"Dopada mi se Trump. Mislim da je sjajan, da bi bio dobar za zemlju, dobar za svijet, donio bi taktiku čvrste ruke."

Hillary Clinton je takođe isticala da će snažno podržavati sigurnost Izraela ako bi bila izabrana za predsjednicu. Iskoristila je priliku da aludira na neke ranije Trumpove izjave i konstatacije:

"Da, mi trebamo pouzadane ruke. Ali ne i predsjednika koji u ponedeljak kaže da je neutralan, u utorak da je naklonjen Izraelu, a ko zna šta će reći u srijedu, jer misli da se o svemu može pregovarati. Prijatelji moji, o sigurnosti Izraela nema pregovora."

Govorio je i Ted Cruz, Trumpov stranački rival, takođe podsjećajući na ono što ne ide Trumpu u prilog:

"Moj vodeći republikanski oponent obećao je da bi, kao predsjednik, bio neutralan između Izraela i Palestinaca. Da budem vrlo, vrlo jasan. Kao predsjednik, ja neću biti neutralan."

Nije izostalo ni uvjeravanje Johna Kasicha, trećeg na listi predsjedničkih kandidata Republikanaca:

"Mislim da je fer reći da je moja podrška i prijateljstvo prema Izraelu, našem strateštom partneru, čvrsta i nepokolebljiva više od 35 godina mog radnog i političkog života."

Bernie Sanders, drugi predsjednički kandidat Demokrata, nije bio prisutan i nije govorio na konferenciji Komiteta za javne američko-izraelske odnose. Bio je zauzet kampanjom koju vodi na američkom zapadu.

SAD: Podrška Izraelu za predsjedničke kandidate neupitna
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG