Linkovi

SAD: Predsjednik Obama sinoć govorio o stanju nacije


Da bi Amerikanci živjeli bolje, da bi ekonomski rast bio još brži i stabilniji gospodin Obama je sinoć ponudio niz konkretnih i praktičnih prijedloga.

Sinoćnji govor o stanju nacije, prenošen uživo širom Sjedinjenih Država, predsjednik Barack Obama je počeo podsjećanjem na do ove godine ostvareno: najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih pet godina, povećanje zaposlenosti u proizvodnji po prvi put u proteklih 15-godina, veću proizvodnja domaće nafte od kupovine u inostranstvu, što se nije desilo u posljednjih dvadeset godina, smanjenje deficita za više od 50 odsto, izrastanje Sjedinjenih Država u najpoželjinu zemlju za investiranje....

Članove Kongresa, senatore i zastupnike, koji su uz brojne druge visoke zvaničnike i goste, snažnim aplauzima često prekidali govor, predsjednik Obama je podsjetio da je dosta vremena potrošeno u raspravama koje nisu davale rezultata i čak dovele do zatvaranja vlade, i istakao:

"Učinimo ovu godinu godinom akcije. To je ono što Amerikaci najviše žele – da se svi mi koji smo noćas ovdje fokusiramo na to kako žive, čemu se nadaju i čemu teže. Ubijeđen sam da Amerikance ujedinjuje, bez obzira na rasu, stranku, godine, materijalno stanje, vjera u mogućnosti za sve, vjera da će, ako rade naporno i odgovorno, živjeti bolje."

Da bi Amerikanci živjeli bolje, da bi produbljivanje imovinske nejednakosti bilo zaustavljeno i preusmjereno, da bi ekonomski rast bio još brži i stabilniji, gospodin Obama je sinoć ponudio niz konkretnih i praktičnih prijedloga i jasno poručio:

"Neki od tih prijedloga zahtijevaće saglasnost Kongresa i ja sam spreman na saradnju. Amerika ne može stajati u mjestu. Neću ni ja. Uvijek kada i gdje budem mogao ja ću poduzeti korake i bez legislative usvojene u Kongresu da proširim mogućnosti za bolji život američkih porodica."

Jedan od tih koraka biće izvršna naredba o povećanju minimalne satnice za radnike kompanija koje rade na projektima i poslovima ugovorenim sa američkom vladom na preko 10 dolara po satu. Gospodin Obama je pozvao Kongres da svojim odlukama minimalnu satnicu najslabije plaćenih radnika podigne na taj nivo širom Sjedinjenih Država, potkrepljući taj poziv činjenicom da sadašnja minimalna satnica, nešto manja o 8 dolara, vrijedi 20 procenata manje nego prije 30-godina.

Razvoj američkog energetskog sektora kao jednu od poluga ekonomskog rasta gospodin Obama je i u sinoćnjem govoru o stanju nacije snažno istakao. Osim u proizvodnji nafte i prirodnog gasa, Sjedinjene Države su svjetski lider i u korištenju solarne energije. Svake četiti minute po jedan američki dom ili novo proizvodno mjesto počinju da koriste solarnu energiju. Zahvaljući i tome u posljednjih osam godina Sjedinjene Države reducirale su zagađivanje atmosfere više nego bilo koja druga zemlja.

O zakonu o zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, prošle godine najspornijem pitanju između Bijele kuće i Zastupničkog doma Kongresa, Demokrata i Republikanaca, gospodin Obama je rekao:

"Ne očekujem da svoje prijatelje u Republikanskoj stranci ubijedim i koristi tog zakona, ali znam da Amerikanci ne žele iznova voditi stare bitke. Još jednom kažem – ako imate određeni plan kako sa smanjimo troškove zdravstvene zaštite i pružimo osiguranje za mnogo veći broj ljudi, recite šta drugačije da uradimo. Nemojte da ponovo glasamo o ukidanju tog zakona. Glasali ste 40 puta i to je više nego dovoljno. Dugujemo Amerikancima da kažemo za što jesmo, a ne samo protiv čega smo."

Po ocjeni gospodina Obame i rješavanje statusa usljenika koji žive i rade u Sjedinjenim Državama bez definitivno legaliziranog statusa je pitanje koje bi ove godine trebalo biti riješeno. Sveobuhvatna imigraciona reforma, koju Republikanci u Zastupničkom domu Kongresa drže na ledu, takođe bi doprinijela ekonomskom rastu i smanjenju deficita za skoro hiljadu milijardi dolara u narednih dvadesetak godina.

Jedan od prioriteta gospodina Obame u ovoj godini biće, kao i prethodnih godina dalje poboljšanje obrazovnog sistema, od predškolskog do univerziteskog, te unapređenje sistema treninga i prekvalifikacija za zaposljenje i rad na tehničko-tehnološki zahtjevnim radnim mjestima.

Od spoljno-političkih prioriteta predsjednik Obama je izdvojio okončanje borbene misije američkih snaga u Afganistanu, dalje razbijanje terorističkih mreža aktivnom saradnjom za zemljama u kojima te mreže djeluju, ali bez slanja vojnika u duge i iscrpljuće ratove.

Za privremeni sporazum o iranskom nuklernom programu rekao je da je to krupan uspjeh američke diplomatije, a pregovore o konačnom sporazumu ocijenio vrlo teškim i istakao:

"Da kažem vrlo jasno. Ako Kongres usvoji zakon o novim sankcijama koji bi ugrozio postizanje konačnog sporazuma ja ću staviti veto. Za dobrobit naše nacionalne sigurnosti, moramo diplomatiji dati šansu. Ako Iran ne iskoristi sadašnje mogućnosti, ja đu biti prvi koji će zatražiti dodatne sankcije i biti spreman da iskoristim sve opcije da budemo sigurni da se Iran neće moći nulerno naoružati."

Govor o stanju nacije na zajedničkoj sesiji oba doma Kongresa predsjednik Obama je završio podsjećanjem da američka sloboda i demokratija nisu olako stečene. Bilo je grešaka, bilo je frustracija, obeshrabrenja, ali u više od 200 godina postojanja Sjedinjenih Država, Amerikanci su gradili svoju zemlju i davali joj ono najbolje u njima.

Nakon govora gospodina Obame, Demokrate uslijedio je tradicionalni odgovor predstavnika opozicione, Republikanske stranke. Sinoć je to bila zastupnica Cathy McMorris. Istakla je da i Demokrati i Republikanci, i predsjednik i Kongres žele snažnije Sjedinjene Države i bolji život svim Amerikancima, ali da se putevi koji tome vode razlikuju. Republikanci žele slobodnu, nesputanu ili vladom neusmjeravanu ekonomiju, žele da se mnoge radničke porodice izdignu iznad linije siromaštva, da se smanji jaz između bogatih i siromašnih, ali smatraju da ono to zagovara predsjednik Obama nije pravi put. Republikanci podržavaju i sveobuhvatnu reformu useljeničke politike i rješavanje statusa miliona usljednika bez valjanih dokumenata, ali uz prethodno čvrsto osiguranje američkih granica, takođe je naglasila zastupnica McMorris.

Osim tog odgovora, slijedila su, po prvi put ove godine, još dva. U ime konzervativnog pokreta Čajanka govorio je senator Mike Lee, a njegov kolega Rand Paul odgovorio je predsjedniku Obami u svoje osobno ime.
XS
SM
MD
LG