Linkovi

Poljska: Što se očekuje od posjete predsjednika Trumpa


Predsjednik SAD Donald Trump i prva dama Melania Trump pred polazak za Evropu
Predsjednik SAD Donald Trump i prva dama Melania Trump pred polazak za Evropu

"Mislim da većina Poljaka želi čuti da će SAD održavati vojno prisustvo ovdje i držati se člana 5 sporazuma NATO-saveza, što znači pomoći Poljskoj ako to potrebno."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump otputovao je danas u Evropu. Sustra se, kako je najavljeno, susreće sa liderima zemalja evrpskog istoka, a poslije tog susreta održaće govor u centru Varšave, glvnog grada Poljske. U Poljskoj se uveliko osjeća bojazan od moguće ruske agresije, a Poljaci se nadaju će jedan od rezultata posjete američkog predsjednika biti mnogo konkretnije američke garancije po sigurnost njihove zemlje. Iznad podijuma na trgu Krasinski u centru Varžave na kojem će govoriti predsjednik Trump je uzdižu se spomenik i statue Poljaka, heroja otpora nacističkoj vojnoj sili tokom Drugog svjetskog rata. Ustanak građana Varšave nacisti su 1944. godine ugušili u krvi.

Adam Kedziorek, Varšavljanin, kaže:

"Vrlo smo sretni zbog posjete američkog predjednika Poljskoj i, posebno, ovom mjestu. To je povijesno mejsto, veoma važno svakom Poljaku i stanovnicima Varšave."

Mnogi Poljaci pozdravljaju jačanje veza i odnosa sa Sjedinjenim Državama, ističe Marcin Zaborovski, analitičar VISEGRAD INSIGHT-a, i dodaje:

"U Varšavi, koja je tokom Drugog svjetskog rata bila potpuno razorena, osjećaj nesigurnosti je vrlo jak. Na korak smo od ratoborne Rusije."

I upravo zbog toga sigurnost Poljske uveliko ovisi od NATO-saveza, ocjenjuje profesor . univerziteta Warsaw Zbigniew Lewicki:

"Mislim da većina Poljaka želi čuti da će Sjedinjene Države održavati vojno prisustvo ovdje i držati se člana 5 sporazuma NATO-saveza, što znači pomoći Poljskoj ako to potrebno."

Ekonomska saradnja je takođe vrlo bitna. Predsjednik Trump će prisustvati samitu čiji je cilj značajno unaprijediti energetsku neovisnost regiona. Poljska se nada da bi mogla postati centar uvoza američkog prirodnog plina u tečnom stanju.

Profesor Lewicki o tome kratko konstatuje:

"Sada uvozimo mnogo plina iz Rusije. I Rusi to koriste da ucjenjuju i Poljsku i Ukrajinu."

Pobornici što tješnjih odnosa sa Sjedinjenim Državama smatraju da poljska vlada i administracija predsjednika Trumpa imaju dosta zajedničkog. S druge strane, dosta je i onih koji se boje da bi posjeta američkog predsjednika mogla produbiti rastući jaz između evropskog istoka i Zapada.

"Reći ću da su neki Evropljani, poput Poljaka naklonjeniji predsjedniku Trumpu više nego Francuzi i Nijemci koji se sa njim ne slažu baš najbolje, mada to nikome ne ide u prilog" – smatra Marcin Zaborovski.

Ispred ambasade Sjedinjenih Država u Varšavi bilo je i biće podosta onih koji su protiv posjete američkog predsjednika.

Marcelina Zawisla, članica stranke "Zajedno," navodi neke od razloga:

"Ne slažemo se njegovim šoviništičkim stavovima i ponašanjem, ili sa odlukom o povlačenju Sjedinjenih Država iz pariskog sporazuma o klimatskim promjenama čijom se primjenom štiti naša planeta."

Da bi bili spremni za sutrašnje prosvjede prosvjednici kroje i šivaju kostime. Završne pripreme teku i na trgu Krasinski, gdje će predsjednik Trump održati prvi javni govor na evropskom tlu.

Poljska: Što se očekuje od posjete predsjednika Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG