Linkovi

Predsjednik Obama iznio prijedlog budžeta za 2012. godinu


Jack Lew, Direktor Ureda američke vlade za menadžment i budžet, objašnjava na grafikonu uštede koje je predložio predsjednik Obama
Jack Lew, Direktor Ureda američke vlade za menadžment i budžet, objašnjava na grafikonu uštede koje je predložio predsjednik Obama

Prijedlog budžeta predvidja uštedu od 1,1 hiljada milijardi dolara u narednih 10 godina

Predsjednik Barack Obama je izjavio da prijedlog budžeta za 2012. godinu , koji je poslao američkom Kongresu na reviziju, sadrži neke vrlo teške odluke o smanjenju fondova i rezanja odredjenih programa za koje izuzetno mari.

Sada gospodin Obama poziva i Demokrate i Republikance da suradjuju na odredjivanju dodatnih koraka kojima će se smanjiti suvišno trošenje vlade. Američki predsjednik je, medjutim, dodao da programi koji su vitalni za budućnost zemlje moraju biti sačuvani.

Prijedlog budžeta za 2012. iznosi 3,73 hiljade milijardi dolara, u šta su uračunate uštede od 1,1 hiljadu milijardi u narednih 10 godina. Te će se uštede, kako je predloženo, ostvariti od smanjenja troškova, povećanja poreza i ranije predloženog zamrzavanja domaće potrošnje u slijedećih pet godina.

Za 2011. godinu se predvidja da će se deficit povećati na rekordnih 1,65 hiljada milijardi dolara. To je uglavnom rezultat dogovora o poreskim olakšicama, postignutog krajem prošle godine izmedju Bijele kuće i Republikanaca.

Ovo je četvrta godina za redom gdje će deficit prijeći 1 hiljadu milijardi dolara, iako administracija predsjednika Obame kaže da će se to smanjiti u toku slijedeće godine.

Prijedlog budžeta predvidja i rezanje ili smanjenje oko 200 vladinih programa. Predložena su povećanja fondova za obrazovanje, naučna istraživanja, razvoj, efikasno korištenje energije transportnu infrastrukturu.

Predsjednik Obama još uvijek nije odlučio kako da odgovori na prijedlog dvo-stranačke predsjedničke komisije koja je predložila drastične mjere u za smanjenje budžetskog deficita i nacionalnog duga, uključujući rezanja penzionih fondova i vladinog zdravstvenog osiguranja za stare osobe.

Predsjednik Obama je rekao da je jasno da rezovi u godišnjoj domaćoj potrošnji neće biti dovoljni da se udovolji dugoročnim fiskalnim izazovima, dodajući kako je upravo zbog toga dvo-stranačka saradnja nužna.

Obama je spomenuo prijedlog o smanjenju u iznosu od 78 milijardi dolara za Pentagon, u toku narednih 5 godina, zatim korake da se ukinu poreske olakšice za naftne i gasne kompanije, kao i odredjene uštede eliminiranjem bespotrebnih troškova u okviru zdravstvene njege. Kada je u pitanju Pentagon, vjeruje se da se radi o odustajanju od izgradnje nekih novih oružja, za koje se Pentagon slaže da nisu nužna.

Nakon cijelog niza kongresnih rasprava, Republikanci kažu da planiraju objaviti vlastitu verziju prijedloga budžeta u aprilu mjesecu, za koju je predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa John Boehner rekao da će biti u oštroj suprotnosti s planom koji je predsjednik Obama predao Kongresu danas.

XS
SM
MD
LG