Linkovi

Preporuka WHO: ne koristite ibuprofen ukoliko imate COVID-19 ili sumnjate da ste zaraženi


Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization/WHO) preporučuje upotrebu paracetamola kao prvog lijeka za snižavanje temperature, a ne ibuprofena, ukoliko ste zaraženi COVID-19 ili sumnjate na to.

Tekst u časopisu Lancet je stvorio hipotezu kako ibuprofen može pogoršati simptome COVID-19, te, iako iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju da se ibuprofen ne koristi u slučaju ove infekcije, naglašavaju kako još nema naučnih dokaza da je ibuprofen štetan u ovom slučaju.

Upitan o članku iz Lanceta, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier rekao je novinarima u Geneve da stručnjaci UN-ove zdravstvene agencije "to istražuju kako bi dali daljnje smjernice".

"U međuvremenu, preporučujemo upotrebu paracetamola i ne upotrebljavajte ibuprofen. To je važno", rekao je Lindmeier.

Oba lijeka, i paracetamol i ibuprofen, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, ali bi paracetamol trebao biti prvi izbor kod ovakvog stanja.

Još uvijek ne postoje jasno naučno utvrđene uzročno-posljedične veze teške kliničke slike kod COVID-19 i upotrebe ibuprofena.

Za poruku koja je kružila o ovome, utvrđeno je kako nije krenula sa Medicinskog univerziteta u Beču, na što je ova obrazovna institucija upozorila. Univerzitetska bolnica u Toulousu te Društvo za infektivne bolesti Irske su također upozoravale na cirkulirajuću poruku.

XS
SM
MD
LG