Linkovi

Preminuo Zdravko Grebo


Zdravko Grebo
Zdravko Grebo

Profesor emeritus na Pravnom fakultetu Zdravko Grebo preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini. Na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina.

Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu.

Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003.

Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravnisistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984., Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989., Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993., Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994.

U posljednjem izdanju Mosta Radija Slobodna Evropa u kojem je govorio, profesor Grebo je o situaciji u BiH rekao:

"Ja sam već govorio i opet ću reći - mada znam da to opet neće biti dobro primljeno - da se Bosna i Hercegovina ne raspada samo zato što ne može da se raspadne. Skoro svi koji imaju moć - političari koji se hvastaju da su legitimni predstavnici svojih naroda, zločinačke organizacije i tajkuni - rade iz petnih žila da tu pocjepanu i podijeljenu Bosnu i Hercegovinu latentno drže pod visokom temperaturom. Jedini način da se to promijeni je da ljudi počnu glasati onako kako žive."

Profesor Zdravko Grebo bit će ukopan u petak na groblju Bare.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG